Calendar 10 septembrie: 1898   Împărăteasa Elisabeta a Austriei (Sissi) a fost înjunghiată mortal, la Geneva, de anarhistul italian Luigi Lucheni jpeg

Calendar 10 septembrie: 1898 - Împărăteasa Elisabeta a Austriei (Sissi) a fost înjunghiată mortal, la Geneva, de anarhistul italian Luigi Lucheni

📁 Calendar
Autor: Redacția

1709 - S-a născut Antioh Cantemir, diplomat, poet și scriitor de limba rusă, fiul domnitorului Dimitrie Cantemir (d. 1744).

1823 - Simón Bolívar a devenit președinte al statului Peru.

1872 - A murit Avram Iancu, conducătorul al Revoluției românilor din Transilvania de la 1848-1849 (n. 1824)

1898 - Împărăteasa Elisabeta a Austriei (Sissi) a fost înjunghiată mortal, la Geneva, de anarhistul italian Luigi Lucheni.

La 13.35, în ziua de sâmbătă, 10 septembrie, Sissi și însoțitoarea ei, Contesa Irma Sztáray de Sztára et Nagymihály, au părăsit hotelul Beau-Rivage și au luat-o pe jos, pe malul lacului Geneva, îndreptându-se spre port, pentru a se urca la bordul vaporului Genève cu direcția Montreux. La un moment dat, tânărul Luigi Lucheni, un anarhist italian în vârstă de 25 de ani, s-a apropiat de ele și s-a prefăcut că se împiedică, lovind-o pe Sissi parcă pentru a-și menține echilibrul. De fapt, totul fusese doar o manevră pentru nu trezi suspiciunile celor din jur. Lucheni o înjunghiase în piept pe împărăteasă fără ca nimeni să-și dea seama, nici măcar victima.

După ce Lucheni a înjunghiat-o, Împărăteasa s-a prăbușit la pământ din cauza ciocnirii cu atacatorul, dar nu și-a dat seama ce se întâmplase. A fost ajutată să meargă pe jos până la navă. Atunci, Sztaray, care până în acel moment o ținea strâns de braț pe Împărăteasă, i-a dat drumul, iar Sissi și-a pierdut imediat cunoștința. Sztaray a chemat un doctor, dar cum nu se afla niciunul la bordul navei, a intervenit una dintre pasagere care era infirmieră. Sissi a fost dusă pe puntea superioară și așezată pe o bancă. Atunci, Sztaray i-a desfăcut corsetul pentru a putea respira mai bine. Sissi și-a revenit pentru câteva momente, dar și-a pierdut din nou cunoștința.

Abia atunci cei din jur au observat o mică pată de sânge pe hainele Împărătesei, în zona pieptului. Alarmată, Sztaray i-a spus căpitanului cine era de fapt femeia pe care o îngrijeau, iar acesta a decis întoarcerea vaporului în port. Sissi a fost readusă la hotel. La scurtă vreme după aceea, a murit. Doctorii au sosit prea târziu; decesul a fost pronunțat la 14.10.

Împăratul Franz Joseph a fost de acord să se facă o autopsie, care a fost efectuată ziua următoare la Geneva. Doctorii au descoperit că arma lui Lucheni pătrunsese 8.5 cm în pieptul lui Sissi, străpungând un plămân și inima. Împărăteasa a fost în stare să mai meargă până la vapor doar datorită corsetului foarte strâns care a încetinit hemorargia. Doctorii au ajuns la concluzia că Sissi nu ar fi putut supraviețui.

1919 - Austria a semnat Tratatul de la Saint Germain, prin care a recunoscut independența Poloniei, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Ungariei, precum și apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sud la Italia.

1933 - S-a născut creatorul de modă german Karl Lagerfeld (d. 2019).

1939 - Canada declară război Germaniei naziste, alăturându-se Aliaților – Franța, Regatul Unit, Noua Zeelandă și Australia.

1960 - La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur la săritura în înălțime, la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată. 


1989 - În urma coliziunii cu un convoi bulgăresc de barje, nava „Mogoșoaia” s-a scufundat în apropiere de Galați. Catastrofa s-a soldat cu 215 victime.

2008 - Acceleratorul de particule de la CERN a fost pus în funcțiune la Geneva, Elveția.

2015 - Rămășițe ale unei vechi specii umane (Homo naledi) au fost descoperite într-o peșteră din Africa de Sud, din care au fost exhumate ulterior osemintele a 15 hominizi.