Calendar 10 octombrie: 732   Bătălia de la Poitiers: Victoria francilor conduși de Carol Martel a oprit avansul califatului Umayyad în Galia png

Calendar 10 octombrie: 732 - Bătălia de la Poitiers: Victoria francilor conduși de Carol Martel a oprit avansul califatului Umayyad în Galia

📁 Calendar
Autor: Redacția

680 - Bătălia de la Karbala, în timpul căreia a murit Husayn ibn Ali, una dintre figurile centrale în tradiția Islamului șiit.

732 - Bătălia de la Poitiers (Bătălia de la Tours): Victoria francilor conduși de Carol Martel a oprit avansul califatului Umayyad în Galia. 

Locul exact al bătăliei nu se cunoaşte nici astăzi. Majoritatea istoricilor presupun că cele două armate s-au ciocnit la încrucişarea râurilor Clain şi Vienne, între Tours şi Poitiers. Carol, poreclit „Martel” (n.r. – „Ciocanul”, în franceza veche) era fiul nelegitim al lui Pepin de Herstal, cel care a pus bazele dinastiei Pepinizilor, denumită ulterior Carolingiană. Contestat iniţial, Martel a reușit să se impună definitiv după victoria de la Poitiers împotriva arabilor care nimiciseră regatul vizigoţilor din Spania.

Cronicarii medievali l-au considerat pe Carol Martel un adevărat salvator al Creștinătății, iar istoricii din secolele XVIII-XIX au privit această bătălie ca fiind un moment decisiv în lupta împotriva Islamului. În prezent, această viziune este considerată exagerată, însă bătălia a oprit totuşi avansul musulman, permiţând continuarea dezvoltării statale în Europa Occidentală.

Deși nu și-a asumat niciodată titlul de rege, Carol Martel s-a comportat ca un adevărat suveran franc, victoria în bătălia de la Poitiers reprezentând fundația viitorului Imperiu Carolingian şi a dominaţiei france asupra Europei Occidentale timp de un secol.

Lupta a avut loc în apropierea orașului Tours. Francii şi burgunzii, sub conducerea lui Carol Martel au reușit să învingă o armată invadatoare a califatului Umayyad, în frunte cu Abdul Rahman Al Ghafiqi, guvernatorul provinciei al-Andalus, care și-a pierdut viața în luptă. 

1465 - S-a născut sultanul otoman Selim I, cuceritorul Egiptului (d. 1520).

1636 - Lupta de la Salonta: turcii sunt înfrânți de principele transilvănean Gheorghe Rákóczi I.

1813 - S-a născut compozitorul italian Giuseppe Verdi (d. 1901).

1857 - A început construcția clădirii Universității din București după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.

Universitatea din București, la câțiva ani după inaugurare. Fotografie de Carol Popp de Szathmari
Universitatea din București, la câțiva ani după inaugurare. Fotografie de Carol Popp de Szathmari

1871 - A izbucnit Marele Incendiu din Chicago, care a distrus 17.500 de clădiri în două zile.

1903 - Compania Bayer a pus în vânzare aspirina. Noul medicament a fost obținut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său. 

1916 - Prima luptă la Târgu Jiu: Trupele române, conduse de generalul Ion Dragalina, au respins puternica ofensivă germană.

1924 - S-a născut scriitorul britanic James Clavell, autorul romanelor Shogun şi Tai-Pan (d. 1994).

1957 - Incendiul de la Windscale: cel mai grav accident nuclear din istoria Marii Britanii.

1963 - A murit cântăreața franceză Edith Piaf (n. 1915).


1985 - A murit regizorul și actorul american Orson Welles (n. 1915).