Calendar 10 decembrie: 1896   A murit savantul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei și inițiatorul Premiilor Nobel jpeg

Calendar 10 decembrie: 1896 - A murit savantul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei și inițiatorul Premiilor Nobel

📁 Calendar
Autor: Redacția

1198 - A murit medicul Averroes (Abū l-Walīd Muhammad ibn Ahmad ibn Muhammad ibn Rushd), ultimul mare filosof arab al Evului Mediu (n. 1126)

1799 - Franța a adoptat metrul ca unitate de măsură oficială.

1815 - S-a născut Augusta Ada Byron, contesă de Lovelace, singurul copil legitim al Lordului Byron. Matematiciană strălucită, ea a fost autoarea primului algoritm procesat de către o mașină, respectiv calculatorul mecanic al lui Charles Babbage („Mașina analitică”). Din acest motiv, ea este adesea considerată primul programator de calculator din lume (d. 1852).


Ada lovelace jpg jpeg

1848 - Carol Ludovic Napoleon Bonaparte este ales președinte al Franței, funcție deținută până la 2 decembrie 1852, când s-a proclamat împărat, sub numele de Napoleon al III-lea (1852-1870).

1868 - La Londra, la intersecția Bridge Street cu Parliament Square, a fost montat primul semafor din lume: un felinar aflat în vârful unui stâlp metalic înalt de șapte metri, alimentat cu gaz, care avea o lumină când verde când roșie. Primul semafor electric pentru reglementarea circulației pe străzi, a fost instalat în 1914, în SUA, la Cleveland.

1896 - A murit savantul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei și inițiatorul Premiilor Nobel (n. 1833).

Deși a devenit celebru în epocă datorită dinamitei, Alfred Nobel s-a îmbogățit în urma inventării unui alt explozibil, gelinita. Formată din nitroglicerină, azotat de potasiu și rumeguș de lemn, gelinita este o substanță explozivă cu mult mai puternică decât dinamita, fiind de asemenea inalterabilă în apă și puțin sensibilă la șocuri.

Alfred Nobel nu s-a gândit că explozibilul inventat de el va fi folosit în principal în scopuri militare. Celebrul inventator a dorit să ușureze munca și să salveze vieți, în industria minieră și cea de construcții. Spre sfârșitul vieții, Nobel era un om foarte bogat, dar opinia publică îi era în parte nefavorabilă. Cu toate acestea, puțini aveau curajul să exprime acest punct de vedere.

În anul 1888, a murit Ludvig Nobel, fratele lui Alfred. Un ziar francez a făcut o confuzie între cei doi și a publicat din greșeală necrologul lui Alfred Nobel, în care savantul suedez era condamnat pentru invențiile sale. Titlul l-a pus pe gânduri pe marele inventator: „Negustorul Morții a murit - Dr. Alfred Nobel, care s-a îmbogățit descoperind mijloace fără precedent de a ucide alți oameni, a murit ieri”.

Pe 27 noiembrie 1895, în cadrul Clubului Suedezo-Norvegian din Paris, el a anunțat în public crearea premiului care-i va purta numele. În plus, el a hotărât ca toată averea sa să fie transformată într-un fond din care să fie răsplătite anual cele mai mari realizări în știință, precum și eforturile făcute de o persoană pentru instalarea păcii pe planetă. Ulterior premiul a fost divizat pe domenii precum literatură, fizică, chimie și medicină.

Savantul suedez a murit chiar anul următor în 1896 în urma unei hemoragii cerebrale, la San Remo, pe când se afla într-o călătorie în Italia. Averea sa a fost evaluată la 31.225.000 coroane suedeze – circa 250 milioane de dolari americani la valoarea de azi. Începând din 1901 a început să se acorde celebrul premiul. Acesta constă din: o medalie, o diplomă și o sumă de bani, care la început a fost în valoare de 40.000 de dolari americani, apoi a crescut la 10.000.000 de coroane suedeze, iar în iunie 2012 Fundația Nobel a decis să reducă suma de bani la 8 milioane de coroane suedeze.

1898 - La Paris, a fost semnat un tratat prin care se punea oficial capăt războiului dintre Spania și SUA.

1901 - Primele premii Nobel au fost decernate la Stockholm, pentru fizică, medicină, chimie, literatură și pace.

1903 - Marie Curie a primit Premiul Nobel pentru Fizică, alături de soțul ei, Pierre Curie, și de fizicianul Henri Becquerel, pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivității, devenind prima femeie laureată a acestui premiu.

1904 - Medicul rus Ivan Pavlov a primit Premiul Nobel pentru cercetările sale privind sistemul digestiv, în cadrul cărora a descoperit așa numitele reflexe condiționate, opuse celor moștenite.


Câinele lui Pavlov, în muzeul Pavlov (foto: Rklawton / Wikimedia Commons)

cainele lui Pavlov jpg jpeg

1919 - România a semnat Tratatele de pace cu Austria și Bulgaria, după încheierea Primului Război Mondial.

1926 - Hirohito a devenit împăratul Japoniei.

1933 - Prin hotărârea Consiliului de Miniștri, guvernul român a scos în afara legii „Garda de Fier”.

1934 - S-a născut actrița Leopoldina Bălănuță (d. 1998).


1936 - A murit dramaturgul italian Luigi Pirandello, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1934 (n. 1867).

1948 - Adunarea Generală a ONU a adoptat „Declarația universală a drepturilor omului”.

1975 - Elena Bonner, soția disidentului rus Andrei Saharov, a primit, la Oslo, Premiul Nobel pentru Pace, în numele soțului său.

1983 - Liderul sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a primit Premiul Nobel pentru pace.