Calendar 10 august: 1913   Pacea de la București a pus capăt celui de al Doilea Război Balcanic, consfințind înfrângerea Bulgariei  România a anexat Cadrilaterul jpeg

Calendar 10 august: 1913 - Pacea de la București a pus capăt celui de-al Doilea Război Balcanic, consfințind înfrângerea Bulgariei. România a anexat Cadrilaterul

📁 Calendar
Autor: Redacția

955 - Bătălia de la Lechfeld: victoria germanilor, sub conducerea lui Otto cel Mare, a pus capăt incursiunilor maghiare în Vestul Europei. 

1519 - Cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan au pornit, din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii.

1539 - Regele Francisc I al Franței a semnat Ordonanța de la Villers-Cotterêts, prin care limba franceză a fost introdusă în locul latinei în documentele oficiale.

1628 - Nava de război suedeză Vasa s-a scufundat în portul Stockholm după numai aproximativ 20 de minute de călătorie. Nava a fost construită la ordinul regelui Gustav Adolf, ca parte a expansiunii militare pe care a inițiat-o într-un război cu Polonia-Lituania (1621-1629). S-a vrut a fi una din cele mai puternice nave de război din lume însă Vasa era periculos de instabilă cu o greutate prea mare în structura superioară a carenei.

1675 - A fost înființat „Observatorul Regal din Greenwich”. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux din Sussex. Vechea clădire a observatorului s-a păstrat până în prezent, fiind înconjurată de un parc în centrul Londrei.

1792 - Revoluția franceză: Poporul a cucerit Palatul Tuileries. Adunarea Națională a decis suspendarea regelui din funcțiile sale, alegerea unei noi Convenții Naționale a cărei misiune era „să fondeze o națiune nouă” („a doua revoluție”).

1793 - A fost inaugurat Muzeul din palatul regal Luvru din Paris.

1884 - S-a născut scriitorul Panait Istrati (d. 1953).

1897 - Chimistul german Felix Hoffmann a izolat pentru prima dată aspirina.

1913 - Pacea de la București: A fost semnat tratatul care punea capăt celui de-al Doilea Război Balcanic, consfințind înfrângerea Bulgariei. România a anexat Cadrilaterul, iar Grecia și Serbia și-au împărțit Macedonia. 

Anul 1913 a fost anul de glorie al diplomaţiei şi al armatei române. Participarea victorioasă la Al Doilea Război Balcanic a asigurat României poziţia mult-visată de către politicienii noştri, cea de putere regională, care şi-a impus obiectivele strategice şi politice la Conferinţa de pace de la Bucureşti: stăpânirea asupra Cadrilaterului şi recunoaşterea drepturilor culturale pentru aromâni. Pentru câteva săptămâni, Bucureştiul a devenit centrul lumii prin organizarea conferinţei de pace.

Numele României s-a aflat de mai multe ori pe prima pagină a marilor ziare ale vremii, dar mai ales pe buzele politicienilor Europei. Cei mai mulţi lăudau intervenţia energică a României, în timp ce agenţii lor încercau să intervină pe lângă rege, prim-ministru sau alţi politicieni în favoarea intereselor lor sau ale protejaţilor lor. Beţia succesului României, atât pe plan militar, cât şi pe plan diplomatic, a fost însă de scurtă durată şi nici măcar murăturile bulgarilor din Cadrilaterul anexat nu au reuşit să îi trezească la realitate pe politicienii români.

Pe plan militar, campania din 1913 a fost un succes iluzoriu pe termen scurt şi un dezastru pe termen mediu şi lung. Abordările triumfaliste despre succesul militar incontestabil al glorioasei armate române au continuat. Trezirea la realitate a venit abia după campania dezastruoasă din Transilvania, din 1916.

1920 - Tratatul de la Sèvres: a fost semnat tratatul de pace dintre Antanta și Imperiul otoman, după Primul Război Mondial.

1945 - Japonia a cerut pacea și a capitulat 4 zile mai târziu, punând astfel capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

2003 - Cosmonautul rus Juri Iwanowitsch Malentschenko a devenit primul om care s-a căsătorit în Cosmos. Aflat pe Stația Spațială Internațională, el s-a căsătorit cu Ekaterina Dmitrieva, aflată în Texas.