12 decembrie: Bunurile Teatrului Naţional din Bucureşti au fost cedate ruşilor, în contul despăgubirilor de război jpeg

12 decembrie: Bunurile Teatrului Naţional din Bucureşti au fost cedate ruşilor, în contul despăgubirilor de război

📁 Calendar
Autor: Redacția

      1787-Pennsylvania a devenit cel de-al doilea stat american care a ratificat Constituţia SUA.

      1864-Episcopia ortodoxă de la Sibiu a fost ridicată la rangul de mitropolie, având în subordine episcopiile de Arad şi de Caransebeş;Andrei Şaguna a fost numit mitropolit.

      1868-Înfiinţarea agenţiei diplomatice române la Viena.

      1896-Guglielmo Marconi a făcut, la Londra, prima demonstraţie publică a radioului.

      1913-Pictura "Mona Lisa" a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperata, la Florenţa, dupa doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris.

      1924-În Austria intră în folosinţă şilingul drept nouă monedă naţională, înlocuind astfel vechea coroană.

      1927-S-a înfiinţat Asociaţia Presei Sportive din România.

      1944-Bunurile Teatrului Naţional din Bucureşti au fost cedate ruşilor, în contul despăgubirilor de război reglementate de Convenţia de Armistiţiu semnată la Moscova, la 12 sept. 1944.

      1963-Kenya îşi proclamă independenţa faţă de Marea Britanie.

      1991-Curtea Supremă de Justiţie, Secţia militară, i–a declarat nevinovaţi pe foştii membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR.

      1992-A luat fiinţă formaţia de muzică folk–pop "Pasărea Colibri" avându–i ca membri pe-Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiş, Vladi Cnejevici.

      1999-În urma unor puternice furtuni ce au avut loc în Europa de Vest, totalul pagubelor fiind evaluat la peste 5 miliarde euro, petrolierului Erika a naufragiat în largul coastelor Bretania;mai multe sute de kilometri de plajă de pe coasta Atlanticului au fost invadate de "mareea neagră" provenită de pe petrolier.

      2002-Uniunea Europeană a invitat zece ţări candidate la aderare – Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru şi Malta – să i se alăture începând cu data de 1 mai 2004. Numărul membrilor UE creşte astfel de la 15 la 25. Pentru România şi Bulgaria a fost fixat ca termen al aderării anul 2007.

      2004-Alegeri prezidenţiale tur II-primarul Bucureştiului, Traian Băsescu, câştigă alegerile, învingându-l pe primul ministru, Adrian Năstase.