9 februarie: Are loc primul zbor al unui avion Boeing 747 jpeg

9 februarie: Are loc primul zbor al unui avion Boeing 747

📁 Calendar
Autor: Redacția

1801-Pacea de la Luneville confirmă tratatul de la Campoformio (octombrie 1797), semnat de Austria şi Franţa;Franţa recunoaşte anexarea Ţărilor de Jos şi pretenţiile franceze asupra malului stâng al Rinului.

1861-Războiul civil american-Jefferson Davis a fost ales preşedinte al Statelor Confederate ale Americii

1904-Flota japoneză atacă pe neaşteptate fortareaţa rusă Port-Arthur. Începe războiul ruso-japonez (1904-1905), încheiat prin tratatul de pace de la Portsmouth (1905).

1919-România şi Polonia au stabilit relaţii diplomatice.

1929-S-a încheiat, la Moscova, între URSS, România, Letonia şi Estonia un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunţare la război ca instrument de politică naţională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia, Basarabia.

1934– Are loc semnarea, la Atena, de către reprezentanţii României, Iugoslaviei, Greciei şi Turciei a Pactului Înţelegerii Balcanice (cu un protocol şi o anexă secretă), care stipula, printre altele, că statele semnatare "îşi garantează mutual securitatea frontierelor balcanice" şi "îşi iau obligaţia de a nu întreprinde nici o acţiune politică faţă de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalţi semnatari şi de a nu lua nici o obligaţie faţă de oricare alt stat balcanic fără cunoştinţa prealabilă a celorlalte părţi". Iniţial a fost concepută ca un pact în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta.

1945-Se promulgă Legea pentru epurarea presei, care prevedea sancţionarea cu admonestare scrisă, suspendarea activităţii între 6 luni şi 5 ani şi interzicerea definitivă de a lucra în presă pentru acei ziaristi, publicişti şi colaboratori ai presei care înainte de 23 august 1944 s-au pus în slujba hitlerismului sau a fascismului, au fost stipendaţi de către puterile Axei pentru propagandă în favoarea politicii lor, au îndemnat la acte de teroare, schingiuiri şi omoruri.

1959-Japonia anunţă renunţarea totală la armele nucleare.

1969-Primul zbor de încercare al unui Boeing 747.

1971-Apollo 14 se întoarce pe Pământ după o misiune pe Lună.

1977-Postul de radio Europa Liberă a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comunişti ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naştere” al dizidenţei româneşti.

1995-Alain Delon, actor, regizor şi producător, primeşte "Ursul de aur" pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Berlin.

1998-La Tbilisi, Gruzia, Eduard Şevardnadze supravieţuieşte atentatului îndreptat asupra lui.

2001-Reprezentanţii Bisericii Catolice, Luterane şi Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgenţelor, pentru prima oară de la marea schismă din 1517.