11 februarie: Alexandru Ioan Cuza este silit să abdice jpeg

11 februarie: Alexandru Ioan Cuza este silit să abdice

📁 Calendar
Autor: Redacția

1809-Inginerul american Robert Fulton a inventat vaporul cu aburi.

1866-Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjuraţiei pregătite de coaliţia dintre conservatori şi liberal–radicali ("monstruoasa coaliţie").

1880-Grecia transformă consulatul în legaţie, recunoscând în acest fel independenţa României.

1929-Ia fiinţă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercită puterea legislativă şi executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă şi jurisdicţia suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoaşterii de către Papă a guvernului fascist.

1941-Relaţiile diplomatice dintre România şi Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legaţia română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.

1942-Întâlnirea mareşalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. Conducatorului român i s–au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei şi Bulgariei să atace România şi i s–a cerut sporirea contribuţiei de război

1945-Discursul primului ministru Nicolae Rădescu de la cinematograful Aro, în care el precizează poziţia sa şi a guvernului faţă de acţiunile PCR din ţară de preluare prin forţă a prefecturilor şi primăriilor.

1970-Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pământului.

1971-A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasării armelor nucleare şi a altor arme de distrugere în masă pe fundul mărilor şi al oceanelor şi în subsolul acestora.

1979-Victoria revoluţiei islamice în Republica Islamică Iran. Ziua naţională.

1990-Liderul sud-african Nelson Mandela, a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani petrecuţi în arrest.

1991-Înfiinţarea, la Haga, a Organizaţiei Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate (UNPO)-un fel de "Naţiuni Unite alternative", cu scopul de a ajuta popoarele şi naţiunile nereprezentate în cadrul ONU să-şi facă auzită vocea în organizaţiile internaţionale.

1991-Începe vizita preşedintelui RSS Moldovenească, Mircea Snegur, în România, desfăşurată în perioada 11 februarie -16 februarie 1991

1998-Licitaţia manuscrisului melodiei "Candle in the wind", rescrisă special de Elton John şi de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prinţesei Diana.