5 iunie: A fost făcut public planul Marshall jpeg

5 iunie: A fost făcut public planul Marshall

📁 Calendar
Autor: Redacția

1915-Danemarca adoptă constituţia prin care se permite şi femeilor să voteze.

1935-Corneliu Zelea Codreanu înfiinţează Partidul „Totul pentru Ţară", expresia politică a Mişcării Legionare.

1937 - Lucian Blaga a rostit discursul de recepţie la Academia Română intitulat „Elogiul satului românesc".

1944-Al Doilea Război Mondial-Mai mult de 1000 de bombardiere britanice aruncă 5000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei „Z”.

1947-A fost făcut public planul Marshall, de către George Marshall, senator de stat al SUA, de ajutorare a ţărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-al Doilea Război Mondial. Aplicarea acestuia a început de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

1967-Începe războiul de Şase Zile-Forţele aeriene israeliene lansează atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei şi Siriei.

1968-Robert F. Kennedy, candidat la preşedinţia SUA, este împuşcat la „Ambassador Hotel" în Los Angeles, California, de către Sirhan Sirhan.

1970-Prima expoziţie retrospectivă a lui Constantin Brâncuşi, în Europa, la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România.

1973-Ilie Năstase a câştigat turneul de tenis de la Roland Garros.

1975-Canalul Suez se redeschide traficului internaţional (închis în urma războiului de şase zile), iar Egiptul preia controlul celor două maluri.

2002-La Institutul de boli cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu ” din Bucureşti a fost efectuat primul autotransplant cardiac, intrevenţie chirurgicală constând în explantarea cordului pacientului, repararea şi redimensionarea în afara corpului pacientului şi reimplantarea sa.