1 aprilie: A fost creat simbolul dolarului american ($), de către designerul Oliver Pollock (New Orleans)  jpeg

1 aprilie: A fost creat simbolul dolarului american ($), de către designerul Oliver Pollock (New Orleans).

📁 Calendar
Autor: Redacția

Calendarul zilei de 1 aprilie:

527-Împăratul bizantin Iustin I îşi numeşte nepotul, Iustinian I drept co-împărat şi succesor la tron.

1582-Regele Carol al IX-lea al Franţei ordonă schimbarea calendarului iulian cu cel Gregorian.

1778-A fost creat simbolul dolarului american ($), de către designerul Oliver Pollock (New Orleans).

1859-Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei şi Moldovei a fost recunoscută de Franţa, Marea Britanie, Rusia, Prusia şi Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinţei reprezentanţilor puterilor garante de la Paris.

1873-Vasul cu aburi britanic Atlantic se scufundă în largul insulei canadiene Nova Scoţia din Oceanul Atlantic, provocînd moartea a 547 de persoane.

1878-Mihail Kogălniceanu înaintează consulului general al Rusiei la Bucureşti, D.F. Stuart, o notă de protest în legătură cu ocuparea de către trupele ţariste care participaseră la războiul ruso-româno-turc a unor localităţi din România.

1891-William Wrigley înfiinţează compania producătoare de gumă de mestecat care-i poartă numele (Wm. Wrigley Jr. Company).

1910-Se constituie, la Bucureşti, Comisia istorică a României, menită să asigure publicarea, în ediţii critice, a cronicilor româneşti şi a altor izvoare, inclusiv străine, referitoare la români.

1918-Înfiinţarea Royal Air Force în Marea Britanie.

1919- Are loc trecerea la calendarul gregorian (calendarul pe stil nou), adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919. Ziua de 1 aprilie (stil vechi) devenea 14 aprilie (stil nou).

1921 – Se înfiinţează Opera Română din Bucureşti.

1937-Portul arab Aden devine colonie britanică.

1939-Spania-Sfârşitul războiului civil spaniol şi începutul dictaturii lui Franco.

1941- Are loc masacrul de la Fântâna-Albă.

1945-Al Doilea Război Mondial-Bătălia navală de la Okinawa;trupele americane cuceresc insula de la japonezi, după lupte violente, începând, astfel, ofensiva finală împotriva Japoniei.

1948-Forţele sovietice din Germania blochează căile de comunicaţie către sectoarele de ocupaţie american, britanic şi francez din Berlin, declanşând prima criză a Războiului Rece.

1960-NASA lansează primul satelit meteorologic.

1976-Fondarea companiei Apple Computers, în Silicon Valley, de către Steve Jobs şi Steve Wozniak, care va lansa în anii '80 computerul personal Macintosh.

1979-Proclamarea Republicii Islamice Iran.

1995-Intră în vigoare Pactul de cooperare în domeniul securităţii, semnat de Albania şi Turcia în februarie 1995.

1996-Prima Competiţie Mondială de Speologie. România a fost invitată să participe.

1997-Cometa Hale–Bopp, clasată printre primele opt ale secolului ca mărime şi luminozitate, s–a aflat cel mai aproape de Soare, la 138 milioane de km şi a atins un maxim de luminozitate.

1998-Austria, Germania şi Italia au decis ridicarea controalelor de frontieră pentru comunicaţiile terestre dintre cele trei ţări.

2001-Fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici (1997-2000) se predă forţelor poliţiei, pentru a fi trimis în faţa Tribunalului internaţional pentru crime de război de la Haga

2002-Olanda a devenit prima ţară din lume unde eutanasia a fost legalizată