Zi istorică pentru R  Moldova  Care va fi reacţia Rusiei după semnarea de către Moldova, Ucraina şi Georgia a Tratatelor de Asociere la UE? jpeg

Zi istorică pentru R. Moldova. Care va fi reacţia Rusiei după semnarea de către Moldova, Ucraina şi Georgia a Tratatelor de Asociere la UE?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 iunie 2014

Trei state foste sovietice, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, au semnat vineri, la Bruxelles, Tratatele de Asociere la UE. Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a vorbit la Dezbaterile Historia de la Adevărul Live despre acest moment crucial în contextul conflictului din Ucraina şi al anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Titus Corlăţean:Este un moment istoric. Cele trei ţări au muncit foarte mult, dar şi prietenii lor i-au ajutat, inclusiv România. Vreau să salut decizia celor trei ţări de a semna tratatul. 

Titus Corlăţean:Este o formă extrem de concretă de integrare în Uniunea Europeană, care va genera consecinţe economice şi politice dintre cele mai benefice. Republica Moldova va avea o creştere economică de 5.4% în următorii ani. Vor creşte salariile. Vorbim şi de o formă de integrare, inclusiv cu România. 

Titus Corlăţean:Noi a trebuit să incorporăm circa 80 de mii de pagini de legislaţie europeană. Nu le va fi uşor. Multe din normele europene sunt deja adoptate, altfel acest acord de semnare nu ar fi fost posibil. Prin ratificarea care va urma, realităţile europene prind rădăcini în cele trei ţări. 

Titus Corlăţean:Este un acord diferit faţă de acordul oferit nouă. Acordul de asociere recunoaşte aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. E nevoie de continuitate şi de un guvern pro-european. România va fi acolo, în prima linie. Avem un interes fundamental în a susţine parcursul european al celor trei ţări. 

Titus Corlăţean:Sperăm să fim primii care vom ratifica acest acrod. Mâine, în şedinţa  de Guvern, vom aproba proiectul de lege de ratificarea tratatului pentru Republica Moldova. Dacă reuşesc să obţin toate documentele, voi încerca să încep procedura şi pentru Ucraina şi Georgia tot mâine. 

Titus Corlăţean:E important ca ratificarea să devină o realitate înainte de campania electorală. 

Despre situaţia militară din Ucraina şi relaţia cu Rusia:

Titus Corlăţean:Nu este un lucru nou. Mesajele pe care Rusia le-a adresat  în trecut pe diferite canale. Trebuie să afirmăm principiile care trebuie respectate de toţi. Voinţa liberă trebuie respectată de toţi actorii internaţionali, inclusiv Federaţia Rusă. Acest acord nu se face împotriva Rusiei. 

Titus Corlăţean:Dacă Uniunea Vamală este construită pe principiile OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului), atunci nu vor fi probleme pentru un stat să facă parte din două organizaţii. Regulile pe care şi le asumă cele trei ţări sunt reguli de comerţ internaţional, nu european. Aceste intimidări ale Rusiei au un caracter pur politic. 

Zborurile Air Moldova pe ruta Chişinău-Moscova au fost anulate:

Titus Corlăţean:Eu cred că Rusia face o mare greşeală. Dacă taie legăturile, atunci e problema lor. Nu asta e modalitatea de a dialoga pe scena internaţională. 

Titus Corlăţean:Există semnale de pace în Ucraina din partea Rusiei. Sunt alte măsuri care sunt rezultatul unei poziţii exprimate de Moscova:cei patru reprezentanţi OSCE eliberaţi. La Bruxelles, Poroşenko a fost încurajat să nu continue să ducă mai departe planul de pace. Mesajul Alianţei este ca Rusia trebuie să demonstreze dorinţa afirmată de a aduce pacea în Ucraina.

Ce se întâmplă după 27 iunie:

Titus Corlăţean:Discuţiile din ultimele zile la nivel european susţin o angajare serioasă a UE în a negocia pacea în Ucraina. Premierul moldovean, Iurie Leancă, a susţinut un discurs recent, în limba română, limbă pe care a numit-o "europeană". Vreau să salut acest lucru şi să-l asigur că acest gest nu a trecut neobservat. Acest gest ţine de un adevăr istoric, identitatea nu poate fi strivită şi ascunsă. 

Implicarea României în parcursul european al Republicii Molddova:

Titus Corlăţean:Sper să pot reuni grupul de acţiune europeană la Chişinău. Ar fi extraordinar ca simbolistică. Efortul de sprijin economic, mai ales în domeniul securităţii energetice, vor reprezenta prioritatea majoră a României. 

Titus Corlăţean:Guvernul României a finanţat 95% din proiectul de infrastructură energetică a conductei de gaz pentru Republica Moldova. 

Despre Transnistria şi vize:

Titus Corlăţean:În mod cert formatul 5+2 nu a fost eficace. Pe de altă parte, a fost singura formulă, până acum, de a ne întâlni la nivel internaţional.Va conta foarte mult modul în care Federaţia Rusă se va raporta la aceste noi realităţi. Este un proces politic în care actorii internaţionali vor trebui să fie foarte realişti. 

Titus Corlăţean:Efectul libertăţii de circulaţie a cetăţenilor moldoveni e o realitate. Şi asta e o formă de integrare europeană extrem de profundă. Schimburile economice vor fi o realitate cu potenţiale beneficii economice foarte serioase pentru România. 

Moldova în UE:

Titus Corlăţean:O agenţie rusă folosea în această dimineaţă termenul de sclavie cu referire la evenimentul de astăzi. Da, există o campanie extrem de agresivă menită să discrediteze acest parcurs european. Realitatea este că Moldova este o ţară săracă. Are nevoie de infrastructură, iar asta necesită fonduri. Are totuşi un potenţial agricol serios, iar Republica Moldova va fi ajutată să se dezvolte de UE, inclusiv de România. Vor avea acces la fonduri europene. 

Negocierile în UE şi România:

Titus Corlăţean:Primul pas va fi obţinerea unui consens în numirea unui preşedinte pentru Comisia Europeană. Eu cred că se va găsi şi voinţa politică şi decizia de desemnare. Există o majoritate clară pentru desemnarea lui Junker ca preşedinte. România doreşte să păstreze portofoliul de agricultură. 

Marea Britanie şi UE:

Titus Corlăţean:Britanicii şi-au negociat foarte bine intersele şi, în general, cu succes. O poziţie singulară a Marii Britanii nu poate bloca procesul de numire a noului preşedinte. 

Despre Georgia: 

Titus Corlăţean:Facem o serie de lucruri să-i sprijinim, dezvoltăm o serie de proiecte, de exemplu transferul de mărfuri între România şi Georgia. Problema rămâne în continuare complexă datorită faptului că Georgia are 20% din teritoriu sub ocupaţie străină. România are cea mai mare prezenţă în zonă, un contingent român fiind foarte apreciat atât de georgieni cât şi de comunitatea internaţională.

În această seară MAE va organiza o recepţie oficială pentru a marca acest moment istoric. invitaţi fiind ambasadorii celor trei ţări şi membrii acreditaţi ai corpului diplomatic la Bucureşti. 

Poroşenko salută "o zi istorică" înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE:

 Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a salutat "o zi istorică"pentru ţara sa, la sosirea, vineri, la Bruxelles, unde va semna Acordul de Asociere cu liderii Uniunii Europene, relatează AFP.

"Este o zi istorică pentru ţara mea, cea mai importantă de la (proclamarea) independenţei", a declarat Poroşenko, care şi-a exprimat satisfacţia faţă de solidaritatea de care a dat dovadă UE în criza ucraineană.

"Este rezultatul a şapte ani de muncă", a subliniat Poroşenko. Acordul "oferă o nouă perspectivă ţării mele" şi "vom folosi această oportunitate să modernizăm ţara", a adăugat el.

Acordul urmează să fie semnat şi de premierii Georgiei Irakli Garibaşvili, şi Republicii Moldova Iurie Leancă.

În cadrul summitului, dominat de problema nominalizării noului preşedinte al CE, liderii europeni urmează să discute despre criza ucraineană şi să examineze eventualitatea unor noi sancţiuni vizând Rusia.

Care vor fi evoluţiile din cele trei state în drumul lor spre Europa şi la ce fel de reacţii să ne aşteptăm din partea Rusiei?

În acelaşi timp, la Bruxelles se desfăşoară negocieri acerbe pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene. Care este poziţia României şi ce posturi vizează ţara noastră în noua arhitectură a instituţiilor europene? La Adevărul Live de la ora 11.00, cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.