Winston Churchill a ordonat asasinarea lui Mussolini jpeg

Winston Churchill a ordonat asasinarea lui Mussolini

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 3 septembrie 2010

Premierul britanic Winston Churchill a ordonat asasinarea lui  Benito Mussolini pentru a face tot posbilul ca nişte scrisori compromiţătoare pe care le trimisese dictatorului italian să nu iasă la iveală, afirmă un reputat un istoric francez, relatează The Telegraph.

Istoricul Pierre Milza, expert în istoria Italiei fasciste, consideră că premierul britanic îl voia mort pe Mussolini pentru ca nişte scrisori în care el işi arăta admiraţia pentru dictator să nu fie făcute publice.

"Nu există nicio îndoială că, judecând după declaraţiile publice din anii '20 şi începutul lui 1930, Churchill era un admirator de-al lui Mussolini. Şi Roosevelt era", a declarat Milza.

"Dar toate acestea erau de înteles în 1927, pentru că la vremea aceea un fascist nu însemna prietenul lui Hitler şi părtaş la genocid. Dar când conduci un stat (...), nu vrei ca toate astea să iasă la iveală", a explica istoricul.

Oficial, Mussolini şi amanta sa, Clara Petacci, au fost executaţi de partizanii comunişti italieni langă Dongo, în aprilie 1945. Corpurile celor doi au fost atârnate cu capul în jos, împreuna cu cadavrele altor câtorva demnitari fascişti, în faţa unei benzinării a companiei Esso din Piazzale Loret, Milano.

Însa în cartea sa recent lansată, “Ultimele zile ale lui Mussolini”, Milza afirmă că Churchill a ales să meargă în concediu sub un nume fals la numai câţiva kilometri distanţă de locul în care Mussolini a fost prins."Poate că se afla acolo doar să picteze. Exista însă şi ipoteza că se afla acolo din alte motive", susţine Pierre Milza.