Vikingii au adus o femeie amerindiană în Islanda, în jurul anului 1000 jpeg

Vikingii au adus o femeie amerindiană în Islanda, în jurul anului 1000

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Alex Mazilu
🗓️ 19 noiembrie 2010

Prima persoană născută pe continentul american care a ajuns în Europa a fost, probabil, o femeie amerindiană pe care vikingii au adus-o în Islanda, în urmă cu peste 1.000 de ani, potrivit unui studiu realizat de cercetători spanioli şi islandezi.

Concluziile acestui studiu certifică teoria potrivit căreia vikingii au ajuns pe continentul american cu câteva secole înainte ca exploratorul Cristofor Columb să descopere Lumea Nouă.

Reprezentanţii Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) au declarat că analizele genetice realizate pe 80 de persoane provenind din patru familii islandeze au relevat faptul că acestea aveau în structura ADN-urilor lor o secvenţă care nu se regăseşte decât în codul genetic al amerindienilor şi al persoanelor născute în Asia de est.

„Am crezut, la început, că ADN-ul provenea de la familii asiatice care s-au instalat recent în Islanda", a declarat Carles Lalueza-Fox, cercetător în cadrul CSIS.

„Însă, atunci când am studiat arborele lor genealogic, am descoperit că cele patru familii descind din strămoşi care au trăit între 1710 şi 1740 şi care locuiau în aceeaşi regiune din sudul Islandei", a adăugat cercetătorul spaniol.

Secvenţa genetică descoperită, denumită C1e, este mitocondrială, ceea ce înseamnă că această genă a fost introdusă în Islanda de o femeie.

„Ţinând cont de faptul că insula a fost virtual izolată începând din secolul al X-lea, ipoteza cea mai plauzibilă este aceasta:genele provin de la o femeie de origine amerindiană, adusă de pe continentul american de către vikingi în jurul anului 1000", a explicat Carles Lalueza-Fox.

Cercetătorii au analizat datele obţinute de compania deCODE Genetics, cu sediul în Reykjavik.

Oamenii de ştiinţă speră să găsească aceeaşi secvenţă ADN de origine amerindiană şi la alte persoane din Islanda, începând din regiunea situată în jurul gheţarului Vatnajokull din sudul ţării.