Pentagonul confirmă faptul că Rusia recrutează mercenari sirieni pentru a lupta în Ucraina jpeg

VIDEO // Şeful diplomaţiei franceze, despre mercenarii lui Putin: „Au confiscat capacitatea fiscală” a Republicii Centrafricane

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 octombrie 2021

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian trage un semnal de alarmă în legătură cu compania militară Wagner, cunoscută ca „armata secretă a lui Vladimir Putin”, avertizând că a subjugat deja Republica Centrafricană, relatează adevarul.ro.

În Republica Centrafricană, spune Jean-Yves Le Drian, mercenarii din Wagner „se substituie” autorităţii statului şi „au confiscat capacitatea fiscală”. „Când intră într-o ţară, ei comit numeroase încălcări, exacţiuni, jafuri pentru a se substitui uneori chiar autorităţii ţării”, afirmă ministrul francez în cadrul emisiunii „C dans l'air” de pe postul France 5. „Cel mai spectaculos exemplu este Republica Centrafricană unde, în cele din urmă, pentru a putea fi plătiţi, confiscă capacitatea fiscală a statului”, explică Le Drian, citat de AFP. Franţa, foarte implicată militar în lupta împotriva terorismului în Mali, este împotriva unei posibile sosiri a grupului Wagner în această ţară pentru a instrui forţele armate locale şi pentru a asigura protecţia conducătorilor. Parisul a avertizat recent că Wagner caută să se implanteze în Mali, iar o eventuală prezenţă a „armatei secrete a lui Vladimir Putin” în această ţară din vestul Africii ar pune sub semnul întrebării angajamentul armatei franceze acolo.

„Nu este posibil pentru noi. Este complet incompatibil cu modul în care concepem lupta împotriva terorismului în Mali”, a reiterat ministrul francez al Apărării. Jean-Yves Le Drian insistă că Wagner acţionează în slujba Kremlinului acolo unde administraţia prezidenţială rusă nu doreşte să apară prea oficial. „Wagner este în primul rând o companie de mercenari ruşi care fac război prin procură în numele Rusiei. Chiar dacă Rusia neagă, nu păcăleşte pe nimeni”, spune şeful dipomaţiei franceze. Jean-Yves Le Drian mai spune că i-a transmis acest lucru şi omologului său rus Serghei Lavrov în marja Adunării Generale ONU de la New York. „I-am spus asta. El a spus «nu sunt eu». I-am spus «ba da, tu eşti». Ei se ascund în spatele faptului că un stat sau altul are dreptul să încheie un contract cu o firmă sau alta. Or, nu aceasta este realitatea”, a precizat el.

Sunt „indivizi care încalcă dreptul internaţional şi pun sub semnul întrebării chiar suveranitatea statelor”, a conchis Jean-Yves Le Drian. În timp ce caută să se implanteze în Mali, mercenarii Wagner fac obiectul unor acuzaţii grave în Republica Centrafricană: crime, abuzuri, şantaj asupra autorităţilor, întreţinerea haosului şi încheierea unor înţelegeri secrete cu inamicii. Statul rus neagă că ar avea vreo legătură cu Wagner, care oficial ar fi aparţine lui Evgheni Prigojin, un fost puşcăriaş cunoscut ca „Bucătarul lui Putin”. Totuşi, numeroşi experţi în chestiuni internaţionale sunt convinşi că Wagner se ocupă de interesele „geopolitice” şi „economice” ale lui Putin acolo unde preşedintele rus preferă să dea impresia că nu este implicat. Institutul Robert Lansing a cerut catalogarea Wagner ca „organizaţie teroristă”.