VIDEO // Rusia a simulat scufundarea unui portavion în cele mai ample exerciţii navale în largul insulelor Hawaii de la Războiul Rece png

VIDEO // Rusia a simulat scufundarea unui portavion în cele mai ample exerciţii navale în largul insulelor Hawaii de la Războiul Rece

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 iunie 2021

Ministerul rus al Apărării a publicat un clip cu manevre simulând scufundarea unui portavion în largul coastelor Hawaii, în cele mai ample exerciţii navale ale Rusiei în Oceanul Pacific de la Războiul Rece, scrie Daily Mail, citat de adevarul.ro.

40 de nave de suprafaţă, avioane anti-submarin, aeronave de luptă şi bombardiere cu rază lungă de acţiune, desfăşoară un amplu exerciţiu naval din 17 iunie, inclusiv simulări de luptă. Rusia susţine că exerciţiile se desfăşoară la circa 500 de kilometri de Hawaii, dar imagini neconfirmate prin satelit captate pe 19 iunie arată că navele de luptă au ajuns mai aproape, la doar 35 de mile distanţă de coastă.

#Видео Моряки ТОФ разыграли эпизод по уничтожению ударной авианосной группы условного противника на оперативном учении в дальней морской зоне. #Минобороны #ТихоокеанскийФлот #Корабли #ВВО #Учения #МорскаяАвиация #БоеваяПодготовка pic.twitter.com/WfmHnMpPIe

— Минобороны России (@mod_russia)

Pe 17 iunie, Marina SUA a admis că USS Carl Vinson şi grupul ei de luptă operau în apropiere de Hawaii, fără a specifica când au fost trimise sau de ce. Pe 18 iunie, un purtător de cuvânt al navei a postat pe Twitter o fotografie însoţită de explicaţia: „Vinson tranzitează cu USS Dewey zona de operare a insulelor Hawaii. Vinson participă la operaţiuni integrate cu forţele armate, Corpul de infanterie, Forţele Aeriene şi Paza de Coastă, efectuând antrenamente pentru o varietate de misiuni, de la raiduri pe distanţă mare până la războiul antisubmarin.

"Comandamentul Statelor Unite din zona Indo-Pacific monitorizează atent navele ruseşti care operează în prezent în apele internaţionale din oceanul Pacific de Vest. Ca parte a misiunilor noastre zilnice obişnuite, urmărim îndeaproape toate navele din regiune şi operaţiunile avioanelor de patrulare maritimă, a navelor de suprafaţă", a declarat căpitanul Mike Kafta, purtătorul de cuvânt al unităţii din Hawaii. Ministerul rus al apărării a publicat luni un videoclip cu manevrele militare. Ruşii au organizat două detaşamente de nave, care au operat la o distanţă de aproximativ 500 kilometri unul faţă de celălalt. Un grup juca rolul inamicului.

De asemenea, implicat în manevre a fost un submarin fără nume al Marinei Ruse şi o pereche de avioane antisubmarin cu rază lungă de acţiune Tu-142MZ Bear-F Mod.4 din Flota Pacificului, care operează de la baza aeriană Yelizovo din peninsula Kamceatka, care au fost escortate de interceptorii MiG-31BM Foxhound, a relatat The Drive. Videoclipul arăta avioanele care decolau dintr-o regiune acoperită de zăpadă şi apoi erau alimentate în aer. Cele două detaşamente „au rezolvat sarcinile de detectare, contracarare şi livrare a loviturilor de rachete împotriva unui grup de atac al portavionului unui inamic simulat”, a declarat Ministerul Apărării din Rusia. Pe lângă nave anti-portavion maritim, grupul de atac şi-a testat disponibilitatea pentru misiunile antiaeriene şi antisubmarine, a adăugat Ministerul Apărării din Rusia.