VIDEO Dezbatere „Historia”: NATO   Rusia, confruntarea pentru Marea Neagră jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia”: NATO - Rusia, confruntarea pentru Marea Neagră

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 13 mai 2016

Scutul antirachetă NATO de la Deveselu a devenit operaţional şi a provocat reacţii furibunde la Moscova. Recent, Rusia a anunţat că va înfiinţa trei noi divizii pentru a „contracara extinderea planificată a NATO în Flancul Estic”.

Moscova a avertizat că va răspunde la planurile NATO de a-şi suplimenta prezenţa cu trupe de-a lungul în Estul Europei. Oficialii occidentali au spus că Alianţa va trimite patru batalioane (circa 4.000 de militari) în Polonia şi în republicile baltice. Două noi divizii ruse sunt destinate contracarării trupelor NATO ce vor sosi în Polonia şi ţările baltice, în timp ce divizia sudică va spori prezenţa militară a Rusiei la graniţa cu Ucraina. Pe fondul expansiunii Rusiei petrecute odată cu anexarea Crimeei, la viitorul summit al NATO de la Varşovia, din 8-9 iulie, România va solicita o prezenţă militară NATO permenentă la Marea Neagră.

Ce măsuri mai pregăteşte NATO pentru a contraataca măsurile tot mai agresive ale Rusiei? La această întrebare, dar şi la multe altele, au răspuns Alexandru Grumaz (general în rezervă), Adrian Niculescu, profesor universitar, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro.