Dezbatere «Historia» la Adevărul Live: Și a trădat România aliații după victoriile din 1917? VIDEO  jpeg

Dezbatere «Historia» la Adevărul Live: Și-a trădat România aliații după victoriile din 1917? VIDEO

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 22 septembrie 2017

În vara anului 1917, Armata Română avea să scrie la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz unele dintre cele mai frumoase pagini din istoria poporului român. 

Cât de importante au fost aceste bătălii în desfăşurarea Primlui Război Mondial, dar şi după? Răspunde la această întrebare istoricul Glenn Torry: „Atrăgând şi implicând în luptă trupe inamice suplimentare în vara lui 1917, românii şi-au ajutat aliaţii care luptau pe Frontul de Vest şi pe cel italian. Frontul românesc a fost unul dintre puţinele episoade favorabile dintre toate operaţiunile militare ale Antantei din acel an. (...) O victorie a duşmanului ar fi obligat guvernul şi Armata Română să capituleze sau să se retragă în Rusia revoluţionară. Consecinţele politice şi militare ale unei asemenea acţiuni ar fi fost dezastruoase. (...) Admirabila comportare a Armatei Române a jucat un rol crucial şi în convingerea Antantei de a-şi respecta promisiunile făcute prin tratatul din 1916”.

Şi, totuşi, în ciuda succeselor militare de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, România a fost nevoită să încheie peste doar două luni armistiţiul de la Focşani cu Puterile Centrale. Care a fost contextul în care România a încheiat armistiţiul de la Focşani? A trădat România Antanta? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde Manuel Stănescu, istoric militar, şi Dan Falcan, istoric, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă în direct de site-ul adevarul.ro.