VIDEO dezbatere „Historia”: Enigmele unei civilizaţii vechi de 6 000 de ani de pe teritoriul României jpeg

VIDEO dezbatere „Historia”: Enigmele unei civilizaţii vechi de 6.000 de ani de pe teritoriul României

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 26 iunie 2015

Acum mai bine de 6.000 de ani, în Valea Dunării înflorea o civilizaţie ale cărei vestigii nu încetează să uimească chiar şi în prezent, pe măsură ce urmele ei sunt scoase la lumină de cercetările arheologice. Denumită la nord de Dunăre-Gumelniţa, iar la sud de fluviu, în Bulgaria, Kodjadermen-Karanovo VI, această civilizaţie, alături de binecunoscuta cultură Cucuteni-Tripolie, reprezintă apogeul dezvoltării societăţii umane din Europa în a două jumătate a mileniului al V-lea î.Hr. şi începutul mileniului al IV-le î.Hr.             

În cadrul acestui areal, aşezarea de la Sultana-Malu Roşu, situată în apropierea Dunării, reprezintă unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din sud-estul Europei, fiind primul în care s-a desfăşurat o cercetare exhaustivă coordonată de către şcoala arheologică din România.  Primele cercetări au fost realizate în anul 1923, de către profesorul Ioan Andrieşescu. Situl este alcătuit dintr-o aşezare de tip tell (Sultana-Malu Roşu) şi necropola aferentă acesteia.    Despre oamenii care au creat acum mai bine de 6.000 de ani civilizația denumită în prezent Gumelnița cunoaștem, din păcate, încă puține lucruri. Însă, Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu alte opt instituţii de cultură a inaugurat recent una dintre cele mai interesante expoziţii temporare din România anului 2015. „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut:Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6.000 de ani” scoate la lumină descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului în această zonă.  

Care sunt enigmele civilizaţiei Gumelniţa? La această întrebare, dar şi la multe altele au răspuns istoricul Cătălin Lazăr şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă pe site-ul adevarul.ro, începând cu ora 11.00.