VIDEO Dezbatere „Historia”: De ce a trecut Rusia la ameninţări la adresa României? jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia”: De ce a trecut Rusia la ameninţări la adresa României?

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 10 aprilie 2015

Moscova a avertizat România că trebuie să fie „conştientă” de „consecinţele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său. Totodată, în viziunea Kremlinului, Bucureştiul „sacrifică stabilitatea regională” de dragul strategilor din alte părţi ale lumii. De ce a trecut Rusia la ameninţări adresa României? La aceste întrebări au răspuns istoricul Armand Goşu şi expertul în politici est-europene, Octavian Milewski, în dezbaterea „Historia”.

În ultima săptămână, autorităţile din Rusia au înăsprit tonul la adresa României. După declaraţiile ambasadorului rus la Bucureşti, Oleg Malginov, oficialii de la Moscova au avertizat România că trebuie să fie „conştientă” de „responsabilitatea” şi de „consecinţele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său.

Au urmat apoi alte declaraţii precum că Bucureştiul „sacrifică stabilitatea regională” de dragul strategilor din alte părţi ale lumii. Planurile NATO de mobilizare a forţelor militare în România sunt „inadecvate şi conflictuale", consideră oficialii ruşi. „Practic, este vorba de o transformare etapizată a acestei ţări într-un pivot de susţinere pentru NATO şi SUA aproape de frontierele Rusiei”, a spus Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. În opinia sa, România sacrifică securitatea regională prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. „Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice”, a spus Lukaşevici.

Rusia speră că politicienii ce se opun unirii cu România vor juca un rol mai important în Republica Moldova

Moscova speră ca acele forţe din Republica Moldova care susţin dialogul cu Rusia şi se opun unirii cu România vor juca un rol mai mare în politica ţării, a declarat secretarul de stat şi adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin. „Sperăm că politicienii care sunt împotriva pierderii suveranităţii Republicii Moldova şi a unirii ei cu România, care nu se grăbesc să intre în blocuri militare politice şi au o viziune realistă asupra lumii, vor juca un rol mai mare în politica moldovenească", a precizat Karasin.

La scurt timp după afirmaţiile oficialilor ruşi, Alianţa Nord-Atlantică a respins acuzaţiile Rusiei privind suplimentarea capacităţilor militare, dând asigurări că România este partener de încredere care va fi apărat de NATO. „România este un partener de încredere în cadrul NATO, iar NATO îşi apără toţi aliaţii de orice ameninţare", a reacţionat Carmen Romero, un purtător de cuvânt al NATO, potrivit unui comunicat oficial. „Oficiali ruşi continuă să facă afirmaţii provocatoare, care sunt lipsite de fundament, inadecvate şi care nu contribuie la stabilitatea şi predictibilitatea în Europa", a subliniat Romero.

De ce a trecut Rusia la ameninţări adresa României? Care este strategia Moscovei? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, a răspuns istoricul Armand Goşu (foto dreapta), într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă.