VIDEO Dezbatere „Historia”: Antonescu la Hitler  Misterele rebeliunii legionare jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia”: Antonescu la Hitler. Misterele rebeliunii legionare

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 15 ianuarie 2016

În dimineaţa zilei de 14 ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu a plecat spre Germania, însoţit doar de ministrul plenipotenţiar Fabricius (după unele relatări Horia Sima a refuzat invitaţia, iar după altele el nu a fost invitat), fiind primit în aceeaşi zi la reşedinta lui Hitler, de la Berghof.

La întoarcere, pentru a combate unele zvonuri din cercurile legionare, potrivit cărora Mişcarea Legionară a fost sprijinită de Germania, Fabricius a comunicat conducătorilor legionari că guvernul Reich-ului doreşte ca Mişcarea Legionară să se subordoneze generalului Antonescu.

În continuare, evenimentele s-au desfăşurat cu repeziciune, scapând de sub controlul celor care le declanşaseră sau al celor care profitau de ele.

La 19 ianuarie 1941 a fost asasinat maiorul Döring, de la Misiunea Militară germană pentru Armata de Uscat. Ca urmare, la 20 ianuarie 1941, legionarul Constantin Petrovicescu a fost înlocuit din fruntea Ministerului de Interne. O zi mai târziu se declanşează rebeliunea legionară.

Ce a discutat Ion Antonescu cu Adolf Hitler? De ce a fost sprijinit Antonescu de germani în conflictul cu Mişcarea Legionară? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Florin Muller şi Ciprian Plăiaşu, editor ”Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.

Dezbatere „Historia“:Antonescu la Hitler. Misterele rebeliunii legionare