VIDEO Ce putem face pentru securitate sporită la Marea Neagră? jpeg

VIDEO Ce putem face pentru securitate sporită la Marea Neagră?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 iunie 2019

Constanța găzduiește a treia ediție a conferinței „The Black Sea and Balkans Security Forum”, un format de discuții care oferă prilejul pentru zeci de experți, analiști, dimplomați și reprezentanți ai instituțiilor statului să analizeze în profunzine riscurile și amenințările din zonă și soluțiile pentru a avea un climat mai bun de securitate într-o regiune extrem de complicată.

Organizat de New Strategy Center în colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanța și cu primăria Constanței, forumul cuprinde 16 teme de dezbatere, cu peste 80 de vorbitori. Forumul este deschis de panelul intitulat „De ce avem nevoie pentru securitate și stabilitate la Marea Neagră”, primul vorbitor fiind gen, Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane din Europa. George Friedman, cunoscutul analist și specialist în probleme de securitate și strategie este unul dintre cei mai așteptați vorbitori la forumul de la Constanța. El va prezenta o analiză despre prezența americană în regiune și importanța strategică a Mării Negre.

Zona Mării Negre a crescut mult ca importanță strategică pentru NATO și Statele Unite în ultimii ani, mai ales după conflictul din Ucraina și anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, iar evoluțiile surprinzătoare nu se sfârșesc aici, ținând cont și de ce se întâmplă în aceste zile în Republica Moldova. Este motivul pentru care este nevoie de expertiză românească și internațională privind problemele regiunii, mai ales că sursele de tensiune și conflict au devenit din ce în ce mai complexe într-un mediu internațional impredictibil.  

Un interviu realizat de Ion M. Ioniţă, redactor şef „Historia” cu Ionel Niţu, preşedinte New Strategy Center.