Victimele lui Franco, la groapa comună jpeg

Victimele lui Franco, la groapa comună

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2010

Groapa comună descoperită  în Malaga este una dintre cele mai mari din Europa Occidentală. După trei ani de muncă minuţioasă în cimitirul din localitatea San Rafael, arheologii au reușit să recupereze resturile a 2.840 de cadavre. Numărul victimelor executate pe timpul regimului lui Franco în San Rafael se ridică la 4.471, asasinatele având loc pe durata a două decenii, mai precis, între februarie 1937 și mai 1957.

Majoritatea persoanelor executate fuseseră împușcate în torace sau în abdomen, deși s-au descoperit și multe cranii care prezentau urme de gloanţe. Experţii cred că unele dintre victime au fost împușcate de la mică distanţă, pentru a li se scurta suferinţa, în cazul în care nu mureau după primele gloanţe.

Cei împușcaţi erau persoane cu vârste de peste 15 ani, în proporţie de 97% bărbaţi, majoritatea dintre ei zugravi sau agricultori. Alături de ei, în groapa comună, a fost găsit și un număr impresionant de copii, ale căror cadavre nu prezentau urme de împușcături și despre care se crede că au fost exterminaţi prin înfometare sau au murit din cauza unor boli.

Până în prezent a fost identificată o singură persoană, a cărei familie a ţinut să întreţină an de an indiciile şi locaţia gropii comune, pentru ca acestea să nu se piardă.