Vestigiile Imperiului Roman măreţ sunt lăsate în voia sorţii jpeg

Vestigiile Imperiului Roman măreţ sunt lăsate în voia sorţii

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Ferer Magdo
🗓️ 19 aprilie 2010

După ce a dăinuit aproape 2000 de ani, "Casa de Aur" a lui Nero şi-a dovedit oboseala şi vulnerabilitatea.  După aprecierea tehnicienilor de la Protecţia Civilă, a fost suficientă o săptămână de ploaie pentru a suprima un alt edificiu care aparţine măreţiei anticei "Cetăţi Eterne" şi a demonstra că, de fapt, nimic nu e veşnic.

Departamentul de turism al Primăriei capitalei a înregistrat 19.126.767 de turişti străini şi italieni care au vizitat Roma, în anul 2008, interesaţi de patrimoniul ei istoric. Se pune întrebarea:care sunt măsurile intreprinse de autorităţile locale pentru conservarea bunurilor culturale a întregii omeniri în măsură ca acestea să reprezinte în continuare interes?

Primarul Romei, Gianni Alemano se declară preocupat:"Avem de-a face cu un vestigiu istoric important din patrimoniul aflat sub protecţia statului, deci, trebuie să înţelegem dacă au existat probleme particulare; cei care supraveghează ar trebui să explice", a afirmat el, citat de agenţia de ştiri Adnkronos.

Subsecretarul de stat pentru cultură, Francesco Giro declară la rândul său:"Am intervenit cu proiecte de monitorizare, inspecţii, evaluare a riscurilor şi punerea în siguranţă a operelor. Acest lucru este posibil datorită activităţii comisarului delegat pentru aria arheologică Roma-Ostia Antica", afirmă Giro citat de aceeaşi agenţie de presă.  

Ministrul culturii, Sandro Bondi, aflat în vizită ieri la Domus Aurea, după ce a susţinut că suma de 32 milioane de euro este disponibilă pentru planul de restaurare a subliniat:"Acest episod indică guvernului că este necesar un plan extraordinar de protejare a patrimoniului istoric al ţării, dar în primul rând cel al Romei".