Vestigii de peste 11 milioane de ani au fost descoperite la Vaslui jpeg

Vestigii de peste 11 milioane de ani au fost descoperite la Vaslui

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 8 septembrie 2010

Un depozit de materiale arheologice vechi de până la 11 milioane de ani a fost descoperit de specialişti în zona de sud a judeţului Vaslui, după ce, în urmă cu o săptămână, un localnic din Fălciu a scos din apa unui pârâu un os provenind de la strămoşul rinocerului.

Considerat una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din România, depozitul din albia pârâului Pruteţ este structurat pe mai multe perioade arheologice, conţinând de la fosile de animale preistorice, de acum 11 milioane de ani, până la ceramică foarte rară, din perioada evului mediu.

Cercetările în zonă au fost începute în urmă cu o săptămână, de către specialiştii Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad, după ce un localnic, aflat la pescuit, a scos din apă un os de animal preistoric.

Iniţial, cercetătorii au spus că vechimea fragmentelor osoase ar fi de aproximativ patru milioane de ani, însă, ulterior, s-a constatat că acestea au o vechime de 10-11 milioane de ani.

"Este o descoperire importantă pentru România, care aduce, în sfârşit, noutăţi în domeniul arheologiei. Pe o deschidere de 11 metri în malul pârăului, avem o succesiune de depozite, structurate pe perioade arheologice, de la acele fosile ale strămoşului rinocerului de acum 10-11 milioane de ani în partea de jos, cu osemintele unui mamut şi a unui rinocer de acum 20-30.000 de ani în partea de mijloc, până la fragmente de ceramică din secolele XII-XIII, în partea de sus. Din fericire, situl are potenţial arheologic şi ar fi păcat să nu fie continuate cercetările", a declarat profesor doctor Vlad Codrea, din cadrul Universităţii "Babes Bolyai" Cluj.

Potrivit sursei citate, cercetările arheologice în zonă sunt îngreunate de nivelul ridicat al râului Pruteţ, însă acestea vor fi continuate în săptămânile următoare.