Vanghelie rămâne pe poziţii în cavoul familiei Lahovary jpeg

Vanghelie rămâne pe poziţii în cavoul familiei Lahovary

📁 Istorie Urbană
Autor: Alex Nedea
🗓️ 3 septembrie 2010

Deşi a promis că va restitui Cavoul Lahovary, obţinut fraudulos, Vanghelie nu s-a ţinut de cuvânt. În urma dezvăluirilor „Adevărul“, primarul sectorului 5 a promis că va repara „această problemă morală“, cedând locurile de veci unde şi-a îngropat rudele.

„Sunt dispus ca să repar această problemă morală prin a dona acest cavou familiei respective că nu am nicio problemă, nu mi-am dorit niciodată să creez asemenea probleme şi în plus că e păcat de Dumnezeu". Aşa se „spovedea" Marian Vanghelie în urmă cu două luni, după ce „Adevărul" arătase cum primarul „care este" îşi îngropase bunicul şi o altă rudă apropiată în criptele unde ar fi trebuit să odihnească generalul erou Iacob Lahovary, soţia şi fiul acestuia.

În urma demersului „istoric" al edilului, rămăşiţele unuia dintre cei mai importanţi oameni politici ai României au dispărut fără urmă. „Vreau să-l chem (pe Constantin Lahovary, ultimul urmaş al generalului erou - n.r.) să fac toate formele legale pentru cedarea către familia respectivă. Ulterior am înţeles că a fost un general al Armatei Române şi e păcat de Dumnezeu şi nu vreau să rămână pe mine amprenta asta... Nici eu şi nici decedatul, săracul, nu ne-am dorit asemenea lucru", puncta foarte convins Vanghelie. Ce a făcut Vanghelie concret de atunci? Absolut nimic.

Înţelegere de formă

Înainte de a intra în direct la Radio Guerrilla şi de a face declaraţia de presă plină de promisiuni măreţe, Vanghelie a încercat într-adevăr să ia legătura cu Constantin Lahovary, ultimul descendent al familiei istorice peste care a dat buzna.

„Marian Vanghelie m-a sunat o singură dată după ce aţi publicat investigaţia şi mi-a spus doar că vrea să discute punctual cu mine faţă în faţă. Aşa s-a exprimat, nu am înţeles exact ce anume voia să discutăm, dar eu trebuia să plec la un tratament în străinătate şi i-am spus să revină cu un telefon după două săptămâni. A trecut atâta timp şi nu s-a întâmplat nimic", spune acum Constantin Lahovary. „Nu se cuvine ca eu să îl caut pe primar în asemenea problemă", precizează Lahovary.

Avocaţii ultimului descendent al generalului sunt sceptici în ceea ce priveşte declaraţiile lui Vanghelie.„E important şi aspectul donării actului de concesiune, dar problema cea mai gravă care trebuie urmărită de organele abilitate este faptul că osemintele generalului Lahovary au dispărut din acea capelă. Cred că e o vrăjeală oricum asta cu donatul capelei", spune unul dintre avocaţii angajaţi de Constantin Lahovary.

În pofida insistenţelor de a obţine un nou punct de vedere de la primarul sectorului 5 despre evoluţia restituirii promise în luna iunie, Marian Vanghelie nu a răspuns apelurilor noastre.

Recuperarea istoriei

Juriştii angajaţi de Constantin Lahovary au început demersurile de clasare în lista monumentelor istorice a capelei ocupată abuziv de Vanghelie. Construcţia fusese ridicată în 1905 de reputatul arhitect Ion Mincu, dar, în ciuda valorii artistice incontestabile şi a importanţei istorice a celui care odihnea acolo, capela nu a fost, în mod bizar, trecută în lista monumentelor protejate.Avocaţii lui Lahovary au depus cereri la Ministerul Apărării şi la Ministerul Culturii pentru „declanşarea procedurii de clasare ca monument istoric al capelei - monument cu o valoare istorică şi artistică deosebită".

La câteva zile de la depunerea cererii lui Constantin Lahovary, Ministerul Culturii a trimis cazul spre rezolvare către Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural din Bucureşti (DCCPCM). „Întrucât, conform documentaţiei transmise, obiectivul propus are valenţe de monument istoric vă rugăm să dispuneţi verificarea situaţiei şi, după caz, să declanşaţi procedura de clasare urgentă a acestuia", se arată în adresa 2.844 din 27 iulie a Ministerului Culturii. Teoretic, cererea ar trebui să fie în lucru la angajaţii DCCPCM. În realitate, nimeni de acolo nu a ştiut să ne spună ce s-a întâmplat exact cu adresa ministerului. Motivul: persoana nominalizată de cei de la Guvern să se ocupe, directorul Nicolae Stan, a fost demis ulterior.

"Marian Vanghelie m-a sunat o singură dată şi mi-a spus doar că vrea să discute punctual cu mine faţă în faţă."Constantin Lahovary moştenitor

"Sunt dispus ca să repar această problemă morală prin a dona acest cavou familiei respective, nu am nicio problemă."Marian Vanghelie primar sector 5