Vanghelie îşi îngroapă morţii în cripta familiei generalului Iacob Lahovary jpeg

Vanghelie îşi îngroapă morţii în cripta familiei generalului Iacob Lahovary

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 10 iunie 2010

Osemnintele din capela familiei fostului ministru de Război şi al Afacerilor Străine, Iacob Lahovary (1846-1907), au fost scose şi aruncate, iar acum se odihnesc în capelă două rude ale primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, informează Adevărul.

„În anul 1905 s-a clădit aceast sfânt lăcaş ca să fie adăpost rămăşiţelor pământeşti ale celui mai bun şi mai iubit fiu Jacques I. Lahovary", scrie la intrarea în capela ridicată de generalul Iacob Lahovary.

Capela, o bijuterie arhitecturală construită de unul dintre cei mai mari arhitecţi ai României, Ion Mincu, se află la figura 55, chiar în centrul Cimitirului Bellu (declarat în 2005 ansamblu monument istoric). Pe pereţii exteriori încă se mai văd inscripţiile care amintesc de faptele marcante pe care le-a făcut generalul Iacob Lahovary pentru România: „medalia Virtutea Militară pe Câmpul de Luptă, Steaua României în timp de resboiu, Mare ofiţer al Ordinului Carol, Ministru de Resboiu, Ministru Afacerilor Streine".

Intrarea principală în capelă are lacătul pus, dar în stânga se ascunde o intrare îngustă care duce până în interiorul criptei. Pe scările în spirală se scurge în întunericul de dedesubt un râu de gunoaie. Uşa, care ar fi trebuit să împiedice accesul la morminte, a fost scoasă din ţâţâni. Înăuntru, în loc de inscripţiile funerare ale familiei Lahovary găseşti două cruci identice, din lemn, ale unor răposaţi din 2008:Niculae Constantin şi Bojan Liana decedaţi la zece zile diferenţă, respectiv la 17 şi 27 iulie. În spate, pe perete, rugineşte blazonul masonic al fostului ministru:„Generalul Iacob Lahovary, recunoscinţă, regrete eterne din partea oficierilor".

Vizavi sunt săpate în perete şase cripte destinate iniţial celor din rândul familiei Lahovary. Patru dintre ele sunt golite, iar două, cele din mijloc, sunt acoperite cu zid tras recent. La gura unuia dintre lăcaşuri încă se mai văd cioturile cărămizilor sparte pentru a scoate sicriul celui care se odihnea etern şi pentru a face loc rudelor lui Vanghelie care îşi vor da duhul.

Un angajat care a lucrat timp de 40 de ani la Cimitirul Bellu spune că a fost martor la vandalizare. „Când au fost înmormântaţi cei doi în 2008, muncitorii au ras tot ce era în interiorul criptelor. Vechile oseminte au fost aruncate". Omul se uită cu amărăciune la cripta familiei Lahovary. "Ultimul urmaş al lor, al Lahovarylor, care s-a îngrijit de mormânt a fost o descendentă a familiei Mavrocordat. Doamna asta a murit acum vreo 20 de ani. De atunci, nimeni nu s-a mai ocupat de locul de veci. Până în urmă cu 40 de ani rudele lui Lahovary, majoritatea mutaţi în Uniunea Sovietică, veneau anual la mormântul din România pentru a face parastas. Cântau veşnica pomenire în ruseşte, îmbrăcaţi în straiele lor populare".

Potrivit unor martori, osemintele Lahovary au dispărut în aceeaşi zi cu înmormântarea lui Constantin Niculae. Pe atunci director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) era George Georgescu. „Nu îmi aduc aminte de acea înmormântare în cripta familiei Lahovary, dar dacă s-au scos toate vechile oseminte de acolo nu era o problemă conform regulamentului. Cel mai probabil oasele au fost puse într‑un săculeţ şi puse alături de cel îngropat recent. Doar nu le-o fi aruncat la gunoi!", zice Georgescu.