Valea Morilor din Chișinău, o zonă cu importante descoperiri arheologice jpeg

Valea Morilor din Chișinău, o zonă cu importante descoperiri arheologice

📁 Antichitate
Autor: Andrei Popa
🗓️ 17 martie 2015

În iulie 2009, în zona Valea Morilor din orașul Chișinău au avut loc descoperiri importante pentru arheologii țării vecine. Au fost găsite rămășițele unor civilizații din mileniile III și V î.Hr. și din secolele III, IV și IX î.Hr., din diferite epoci ale istoriei, datând din Paleolitic până în secolul al XIX-lea. 

De aceea, Valea Morilor, zona în care au avut loc săpăturile arheologilor de la Academia de Științe a Moldovei (ASM), este de mare interes pentru specialiștii în domeniu. Sergiu Bodean, cercetător al Institutului Patrimoniului Cultural al ASM, conducătorul șantierului arheologic a declarat cu privire la săpături:„Primele descoperiri datează din mileniul V î.e.n.-resturile unei locuințe și două gropi din care am recuperat vase întregi, statuete antropomorfe de unicat pentru teritoriul Republicii Moldova” 

Grupul de experți a avut primele descoperiri în Valea Morilor, lucrând pe cont propriu, fără sprijin din partea statului. Sergiu Popovici, arheolog care a lucrat la săpături a declarat:„Am descoperit vestigii ale culturii Dridu, o populație prin excelență românească, răspanditâ pe tot teritoriul Republicii Moldova si pe cel de lânga Prut, spre Carpați, în stepele Bugeacului și Bărăganului, până în curbura Carpților. Această cultură a stat la bazele cristalizării etosului românesc”. 

Experții consideră zona Valea Morilor din Chișinău un patrimoniu imens pentru promovarea Republicii Moldova, de pe urmă căreia țara ar avea foarte multe de beneficiat.