Ursul de Aur primit de „Poziţia copilului“, întâmpinat cu bucurie în lumea filmului românesc jpeg

Ursul de Aur primit de „Poziţia copilului“, întâmpinat cu bucurie în lumea filmului românesc

📁 Istoria Filmului
🗓️ 17 februarie 2013

Actorii  Victor Rebengiuc şi Ada Condeescu, alături de regizorii Cristi Puiu, Florin Şerban şi Tudor Giurgiu au întâmpinat cu bucurie vestea că filmul lui Călin Netzer  a primit trofeul Ursul de Aur la Gala Festivalului de Film de la Berlin.

Actorul Victor Rebengiuc a declarat pentru Mediafax că se bucură pentru succesul filmului „Poziţia copilului“: „Sunt foarte fericit. Este încă o dovadă vie a forţei pe care o are cinematografia din România. Îi felicit din inimă, este un mare succes. Merită din plin această distincţie. O felicit pe Luminiţa (n.r. :Gheorghiu) cu care am colaborat de foarte multe ori, este o actriţă deosebită, remarcabilă. Mă bucur din suflet pentru succesul lor şi abia aştept să văd filmul“.  

Actriţa Ada Condeescu a declarat pentru Mediafax că trofeul este o mare bucurie pentru cinematografia română şi pentru cineaştii din ţara noastră.

„Îi felicit pe toţi cei care au făcut parte din echipa filmului. E important pentru noi toţi. E important să fim în continuare în vârf, să fim printre cei mai buni“, a mai spus ea.

Regizorul Cristi Puiu a arătat că trofeul „este o confirmare (…) pentru a merge mai departe“.

„Este bine şi pentru filmul românesc, căruia deja îi cântau prohodul o mulţime de critici care spuneau că este ceva pasager succesul înregistrat. Filmul românesc continuă să fie în atenţia specialiştilor, a oamenilor de film din lume. E un succes mai degrabă de vigoare şi sănătate. E important şi pentru noi ceilalţi“,  a adăugat el.

Despre Luminiţa Gheorghiu, protagonista filmului „Poziţia copilului“, Cristi Puiu a declarat că aceasta „merită un premiu de manieră generală“. „Cred că cineva ar trebui să îi dea un Oscar pentru toate filmele făcute. Cred că este o mare actriţă“.

La rândul său, regizorul Tudor Giurgiu a spus că „Poziţia copilului“ este un film extraordinar. „Este un film foarte puternic, în care Luminiţa Gheorghiu face un rol nemaipomenit. Cred că ar fi meritat premiul pentru interpretare feminină, dar cred că juriul a încercat să împace pe toată lumea. Din păcate, aşa cum a remarcat şi Ada Solomon (n.r.:producătorul filmului) în discursul său, nu ştiu ce ar mai trebui să demonstreze filmul românesc ca să determine o reacţie din partea autorităţilor, care să se trezească la realitate şi să-şi dea seama că filmul românesc este subfinanţat, că cinematografele se desfiinţează şi că CNC-ul este o organizaţie rămasă undeva în secolul trecut (…). Poate fi acum ceasul al 12-lea în care să ne trezim. Ar putea fi un început nou, dar cred că suntem experţi în a pierde şanse“,  a mai spus Tudor Giurgiu.

Regizorul Florin Şerban, câştigător a două premii la ediţia din 2010 a Berlinalei, cu pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier“, a declarat că trofeul este unul important pentru toţi cineaştii români.

„Cred că este foarte bine şi pentru noi, ceilalţi, dar mai ales pentru ei“, a conchis el. 

sursa: http://adevarul.ro/cultura/arte