Hitler propunea exterminarea evreilor încă din 1919 jpeg

URSS a ratat două ocazii de a-l lichida pe Hitler

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 25 mai 2010

Generalul rus Anatoly Kulikov susține că URSS a avut cel puţin două şanse de a-l elimina pe liderul nazist Adolf Hitler, însă Stalin s-a opus, temându-se că Germania nazistă ar fi putut încheia o pace separată cu SUA şi Marea Britanie după moartea acestuia, informeză Ria Novosti.

"Puţine persoane ştiu despre decizia luată în 1941 de liderii Uniunii Sovietice de a-l elimina pe Hitler. Iniţial, se decisese să aibă loc în Rusia, când trupele germane atacă Moscova. Ulterior, a fost conceput proiectul uciderii lui Hitler în Cartierul său General, dar în 1943, Stalin a luat decizia surprinzătoare de a-l anula, temându-se ca după moartea lui Hitler, anturajul său să nu încheie un tratat de pace separat cu Marea Britanie şi Statele Unite de la care Uniunea Sovietică să fie exclusă. Dispunem de dovezi care atestă că negocierile pentru (un tratat de) pace separat erau într-adevăr în curs de desfăşurare", a afirmat generalul în cadrul conferinţei istoricilor organizată de Academia militară de pe lângă Statul-major al armatei ruse.

Kulikov a precizat că a doua ocazie de a-l elimina pe Hitler a avut loc în 1944.

"Am pus la punct planul detaliat al operaţiunii, urmat încă o dată de refuzul lui Stalin. A fost păcat, pentru că o persoană fusese special antrenată pentru această operaţiune, era vorba despre un bărbat care fusese luat prizonier intenţionat de nazişti şi care se bucura de încrederea acestora. Această lovitură avea toate şansele să reuşească", a afirmat generalul în cadrul conferinţei intitulate "Pagini mai puţin cunoscute despre Victorie", organizată la Moscova.