Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, un secol de la înființare jpeg

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, un secol de la înființare

📁 Istoria Presei
Autor: Redacția
🗓️ 11 ianuarie 2019

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) celebrează, vineri, 11 ianuarie, 100 de ani de la înființarea organizației. UZPR a marcat împlinirea unui secol de activitate neîntreruptă a organizației prin dezvelirea a unei plăci omagiale pe clădirea care a găzduit, în urmă cu 100 de ani, înființarea primei organizații a ziariștilor profesioniști din România reîntregită.

Acest lucru se întâmpla sub imboldul entuziasmului conferit de Marea Unire de la Alba Iulia. Vor fi prezenți numeroși membri ai Uniunii, și nu numai, care vor sărbători momentul aniversar alături de conducerea UZPR, pe str. Constantin Mille nr.4 (fostă Sărindar), clădirea fostei berării Berlin (astăzi localul Alt-Shift și clubul Control).

Dezvelirea plăcii omagiale, pe clădirea fostei berării Berlin (astăzi localul Alt-Shift și clubul Control) din strada Constantin Mille nr.4 (fostă Sărindar), va da startul unei serii de manifestări prin care UZPR dorește să marcheze o perioadă de sărbătoare pentru întreg jurnalismul profesionist din România și care va include întâlniri, Convorbiri Jurnalistice și dezbateri, vizând perspectivele presei prezente și viitoare, acțiuni în peste 35 de filiale ale UZPR din toată țara și din diaspora. Toate acestea vor avea ca punct culminant – Celebrarea Centenarului printr-o amplă manifestare la Ateneul Român, programată pentru a doua jumătate a lunii martie, informează un comunicat al UZPR.  

UZP 100 724x1024 jpg jpeg

După ce a trecut prin timpuri de toate felurile, supraviețuind onorabil și reunind în rândurile sale unele dintre cele mai ilustre condeie ale limbii române, UZPR se prezintă astăzi în același eșalon de frunte al marilor și altruiștilor slujitori ai societății civile. În calitatea sa de organism de utilitate publică, fapt atestat ca atare prin însăși legea creației, UZPR activează, prin ziariștii ei, în cele mai importante canale de informare în masă, de la Televiziunea publică, Radio România și Agenția Națională de Presă, până la Trusturile private de Radio și Televiziune, de la presa militară, până la cotidiane și reviste de prestigiu, din țară și din diaspora. Jurnalismul a fost și rămâne o breaslă de frunte care are ca etalon, la rându-i, efigia jurnalistului Mihai Eminescu și, ca reper actual, o renăscută Uniune profesională. Alături de conducere se află filiale puternice, în toată țara și în diaspora, care coagulează cele mai bune idei și acțiuni ale jurnalismului profesionist actual și în care sunt provocați la inițiative atât jurnaliștii seniori, cât și aspiranții și cei aflați în plină maturitate creatoare. Numeroase evenimente, parteneriate și publicații stau sub semnul UZPR. Seratele „Eminescu, jurnalistul” sau Premiile „Eminescu ziaristul”, Gala anuală a Premiilor UZPR sau Celebrarea Zilei Ziaristului Român, revista lunară de cultură Cronica Timpului, ziarul bilunar Certitudinea sau periodicul Revista UZP, precum și numeroasele proiecte, în colaborare cu instituții de prim rang, guvernamentale și neguvernamentale, dau consistență vieții acești organizații. Dimensiunea internațională a UZPR este dată de demersurile pentru crearea viitoarei Uniuni a Presei din Balcani, precum și comunicarea strânsă cu organizațiile similare din statele vecine, din Europa și de pe alte continente”, spune Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, într-un comunicat de presă.