Una din cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului jpeg

Una din cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 21 noiembrie 2011

Colecţia de artefacte descoperite într-un cimitir datând din Epoca Bronzului ar putea fi "una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului". Cel puţin aşa cataloghează specialiştii citaţi de jurnaliştii britanici obiectele descoperite recent într-o regiune din sud-vestul Angliei.

Săpăturile efectuate în luna august au scos la iveală un cufăr mortuar din piatră din Epoca Timpurie a Bronzului, în interiorul căruia s-au găsit rămăşiţe umane, precum şi obiecte vechi. Specialiştii susţin că acestea sunt specifice comunităţilor care au trăit în urmă cu 4.000 de ani, potrivit Daily Mail.

Cufărul sau cista-care era folosită pentru îngroparea cenuşii-a fost descoperită la Whitehorse Hill în Dartmoor, o zonă care se întinde pe o suprafaţă de 954 de kilometri pătraţi şi care a fost transformată în parc naţional în urmă cu şase decenii. Pe lângă rămăşiţe umane, au mai fost găsite piei prelucrate de animale, un coş împletit şi mărgele de chihlimbar conservate în turbă.

"Actuala descoperire oferă o perspectivă fascinantă asupra modului în care ar fi putut arăta un monument mortuar în Epoca timpurie a Bronzului, modul în care erau amplasate obiectele ce le conţinea acesta, inclusiv bunurile personale ale oamenilor care locuiau acum aproximativ 4.000 de ani în aceste zone", a explicat Jean Marchand, arheolog-şef al lucrărilor.

Cista a fost descoperită iniţial acum mai bine de zece ani, în urma desprinderii unei pietre din movila de turbă care o ascundea. De atunci, turba s-a erodat lent şi, după mai multe încercări de a proteja cista-declarată monument-s-a luat decizia excavării ei de către arheologi. După ce a fost scoasă din pământ, cista a fost examinată într-un laborator performant de conservare şi restaurare din Wiltshire.

Sursa:www.gandul.info, Foto:http://www.dailymail.co.uk