"Un veac de singurătate", în versiune digitală, pentru a 85 a aniversare a lui Garcia Marquez jpeg

"Un veac de singurătate", în versiune digitală, pentru a 85-a aniversare a lui Garcia Marquez

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 6 martie 2012

Gabriel Garcia Marquez împlineşte, marţi, vârsta de 85 de ani şi va primi cu această ocazie un cadou special-punerea în vânzare a versiunii electronicea romanului "Un veac de singurătate", capodopera romancierului columbian, care s-a vândut în 30 de milioane de copii în lume.

Această publicare inedită reprezintă unul dintre principalele evenimente organizate în onoarea lui Gabriel Garcia Marquez, în acest an, marcând totodată împlinirea a 30 de ani de la obţinerea de către autorul columbian a premiului Nobel pentru literatură.

"Este ziua cea mai potrivită pentru ca această carte să apară pe acel tip de suport. Nu ştiu dacă va avea succesul sperat, dar acesta a fost obiectivul nostru", a declarat, luni, Carmen Balcells, agentul literar al scriitorului, într-un interviu acordat postului de radio Caracol.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Marquez locuieşte în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza unui cancer, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea Târfelor Mele Triste"), apărut în 2004.

Scriitorul, ale cărui apariţii publice sunt de acum rare, "se simte puţin cam bolnav", a mărturisit agentul său literar.

Frescă atât istorică, cât şi literară, "Un veac de singurătate" prezintă istoria agitată a unei familii din Macondo, un oraş imaginar din Caraibe, în secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Tradus în 35 de limbi străine, romanul nu a avut încă onoarea unei ediţii digitale.

Versiunea electronică este pusă în vânzare de compania spaniolă Leer-e, în colaborare cu Mondadori, editura cu care scriitorul colaborează de foarte mulţi ani.

Acesta este cel de-al patrulea volum al său ce apare în versiune electronică, după "Povestea unui naufragiat", integralitatea nuvelelor şi autobiografia sa "Vivir para contarla", apărută în urmă cu 10 ani.

O ceremonie omagială va avea locmarţi, ca în fiecare an, în satul natal al scriitorului, unde a fost înfiinţată o fundaţie care încearcă să promoveze turismul în regiune.

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004). Scriitorul este cunoscut, de asemenea, şi pentru faptul că este un susţinător al ideologiei comuniste.

sursa:mediafax.ro