Un urs de peșteră perfect conservat, descoperit pe o insulă izolată din Oceanul Arctic | FOTO jpeg

Un urs de peșteră perfect conservat, descoperit pe o insulă izolată din Oceanul Arctic | FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 16 septembrie 2020

Un urs de peșteră perfect conservat, datând din Epoca de Gheață, a fost descoperit întâmplător în Insulele Liahovski, din Oceanul Arctic. 

Ursul adult, despre care se crede că ar fi trăit într-o perioadă cuprinsă între 22.000 și 39.500 de ani în urmă, a fost descoperit de niște crescători de reni, precizează un comunicat al Universității Federale de Nord-Est din Iakuțk.

„Este complet conservat, cu toate organele la locul lor, chiar și nasul. Până acum, au mai fost găsite doar cranii sau oase”, a precizat cercetătoarea Lena Grigorieva.

Schimbările climatice au dus la o topire accentuată a permafrostului în ultimii ani, scoțând la iveală o serie de descoperiri preistorice. 

„Ultimii ani au adus descoperiri importante - mamuți, rinoceri lânoși, un mânz din Epoca de Gheață, mai mulți pui de câine și pui ai unor lei de peșteră - odată cu topirea permafrostului în Siberia”, precizează universitatea din Rusia. 

urs 2 jpg jpeg

Ursul de peșteră (Ursus spelaeus) este o specie sau o subspecie preistorică care trăia pe teritoriul Eurasiei și a dispărut în urmă cu 15.000 de ani.

Foto: Universitatea Federală de Nord-Est din Iakuțk