Un ulcior antic a fost descoperit de un sătean care îşi ara pământul lângă ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa jpeg

Un ulcior antic a fost descoperit de un sătean care îşi ara pământul lângă ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa

📁 Antichitate
Autor: Daniel Guţă
🗓️ 17 martie 2014

Un sătean din comuna Râu de Mori a descoperit un ulcior antic, în timp ce îşi ara pământul. Bărbatul a anunţat autorităţile, iar reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au ridicat obiectul

Un localnic din comuna Râu de Mori, aflată la poalele Retezatului, a descoperit întâmplător, în timp ce se afla la arat, un ulcior din epoca romană. Vasul din ceramică se afla în pământ, iar săteanul a dat peste el în timp ce ara.

„Piesa în cauză a fost descoperită în partea de est a Coloniei Dacica Sarmizegetusa, în apropierea drumului imperial care venea de la Dunăre şi se îndrepta spre nordul provinciei Dacia. Ea provine dintr-un mormânt de incineraţie de epocă romană (sec. II-III d. Chr.), căptuşit cu lespezi de piatră.

Partea superioară a mormântului a fost distrusă de lucrările agricole anterioare, moment în care probabil că a dispărut şi cea mai mare parte a inventarului, iar în acest caz plugul a deranjat partea de jos, care mai conţinea o cantitate mică din cenuşa defunctului şi ulciorul recuperat”, a declarat Gică Băeştean, arheolog în cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

image

Ulciorul a fost ridicat şi predat în patrimoniul MCDR Deva. Va face parte din colecţia

image