Un tun de patrimoniu din secolul XVIII   XIX, recuperat din curtea unei pensiuni din 2 Mai jpeg

Un tun de patrimoniu din secolul XVIII - XIX, recuperat din curtea unei pensiuni din 2 Mai

Un tun de patrimoniu despre care se bănuieşte că a aparţinut unei goelete a fost confiscat din curtea unei pensiuni din 2 Mai, după ce proprietarul l-ar fi scos din mare în urma unor „săpături prin scufundări neautorizate”, informează Poliţia de Frontieră.

"Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, în apropierea plajei 2 Mai din judeţul Constanţa, un tun aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, pe care un cetăţean român îl deţinea în mod ilegal, după ce îl recuperase în urma unor săpături prin scufundări neautorizate, din Marea Neagră", se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.

Potrivit sursei citate, poliţiştii de frontieră au descins marţi, împreună cu un expert al Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, la o pensiune din 2 Mai, în baza unor informaţii că acolo este deţinut ilegal un tun de patrimoniu.

Din primele evaluări, expertul care a însoţit poliţiştii de frontieră a avansat ipoteza că tunul respectiv, lung de 171 centimetri şi cu o greutate de aproximativ 300 de kilograme, a aparţinut unei goelete ce a navigat în apropierea ţărmului Mării Negre, fiind fabricat, foarte probabil, în perioada secolelor XVIII-XIX. Reprezentantul muzeului a precizat, în urma expertizei preliminare, că arma de artilerie face parte din Patrimoniul Cultural Naţional.

2857m jpg jpeg

Proprietarul pensiunii, Gheorghe Stănică, în vârstă de 49 de ani, le-a spus poliţiştilor că a găsit tunul în mare, în urma unor săpături prin scufundări neautorizate.

Tunul, pe care Stănică îl deţinea din luna aprilie, a fost confiscat, iar pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal pentru "efectuare de către persoane fizice sau juridice neautorizate a unor detecţii sau săpături în siturile arheologice".

Stănică a motivat că nu ştia legea potrivit căreia orice obiect găsit în Marea Neagră, ca sit arheologic, trebuie predat imediat autorităţilor în domeniu, iar la rândul lor acestea anunţă instituţiile abilitate, în acest caz Muzeul de Arheologie.

În prezent, obiectul găsit se află în custodia Muzeului Marinei Române pentru a fi expertizat, a precizat pentru gândul Marius Niculescu, de la Garda de Costă Constanţa.

Potrivit anchetatorilor, la pensiunea respectivă, proprietarul avea expuse mai multe obiecte scoase din mare, între care şi aproape 300 de kilograme de lanţuri pentru ancoră.

Sursa:www.gandul.info