Un tablou de Caravaggio, furat din Odesa în 2008, descoperit în Berlin jpeg

Un tablou de Caravaggio, furat din Odesa în 2008, descoperit în Berlin

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 28 iunie 2010

Un tablou atribuit pictorului italian Caravaggio, "Arestarea lui Christos", care a fost furat de la Muzeul de artă occidentală şi orientală din Odesa (Ucraina), a fost descoperit în apropiere de Berlin, patru persoane suspecte fiind arestate, informează AFP.

Trei ucraineni şi un rus au fost arestaţi vineri, în timp ce se pregăteau să vândă tabloul, furat la sfârşitul lunii iulie 2008, potrivit unui comunicat emis de serviciul criminalistic german şi de parchetul din Frankfurt. Poliţia germană şi cea ucraineană au putut localiza locul de întâlnire al presupuşilor hoţi cu un potenţial cumpărător, vineri, la Berlin, arestând suspecţii şi confiscând tabloul.

Tabloul "Arestarea lui Christos", cu dimensiuni de 134x172, 5 centimetri, datând din perioada 1573-1602, a fost autentificat de un expert. Potrivit agenţiei ruse Interfax, opera de artă ar putea valora o sută de milioane de dolari pe piaţa neagră.

Lucrarea a fost subiectul unui scandal legat de autenticitatea sa, în trecut fiind considerată o copie a unui tablou expus la National Gallery din Dublin. În anii '50, criticul de artă moscovit Ksenia Malitskaia a demonstrat că tabloul de la muzeul din Odesa aparţine pictorului italian Caravaggio.

Tabloul a fost cumpărat de ambasadorul rus în Franţa şi oferit apoi prinţului Vladimir Alexandrovici Romanov, la sfârşitul secolului al XIX-lea. După revoluţia bolşevică, tabloul a revenit şcolii de artă din Odesa, apoi muzeului.

Michelangelo Merisi da Caravaggio, un scandalagiu notoriu care a fugit din Roma după ce a ucis un rival într-un duel, s-a născut în 1571 şi a fost găsit mort, pe o plajă, în 1610.

El este unul dintre cei mai apreciaţi maeştri ai stilului baroc italian, iar scenele sale biblice cu efecte de lumini şi umbre au fost considerate revoluţionare. Specialiştii spun că în lume există aproximativ 50 de tablouri semnate de Caravaggio.