Un submarin rusesc vechi de 111 ani a fost descoperit în apele suedeze jpeg

Un submarin rusesc vechi de 111 ani a fost descoperit în apele suedeze

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 iulie 2015

Un submarin rusesc vechi de un secol a fost descoperit în apele Suediei. Specialiștii din forțele armate suedeze care au studiat imaginile video ale epavei (care se află la câțiva kilometri de coasta Suediei) au stabilit că ar fi vorba de un submarin clasă Som construit la Vladivostok în 1904. Submarinul s-a scufundat în 1916 după o coliziune cu o navă suedeză.

Nava, lungă de 20m, are încă trapele închise, fapt ce sugerează că rămășițele echipajului de 18 membri ar trebui să se afle încă în interior.

Epava submarinului a fost descoperită de cei de la Ocean X, o echipă care se ocupă cu explorările subacvatice în căutarea comorilor din ape. EI nu caută neapărat monezi de aur, ci „vechi băuturi alcoolice exclusiviste”. Spre exemplu, în 1998, cei de la Ocean X au descoperit la bordul unei epave 2400 de sticle de șampanie marca Heidsieck &Co Monopole Gôut Americain, din anul 1907, vândută la prețuri record prin intermediul casei de licitații Christie’s.

În explorările lor, membrii Ocean X au mai descoperit și un bombardier american din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, recuperat din apele suedeze.

Această ultimă descoperire a născut câteva controverse la început, pentru că vechimea submarinului nu era clară. Inițial, cei care au descoperit epava au crezut ca au dat peste un submarin sovietic modern, din anii '80-'90, perioadă în care Uniunea Sovietică organiza misiuni clandestine în apele neutre ale Suediei. S-a dovedit ulterior că submarinul este mai vechi de un secol, din perioada de sfârșit la Imperiului Țarist.

Un alt submarin rusesc din acea epocă a fost descoperit în luna iunie în Marea Baltică, în largul coastelor Estoniei.