Un portret sculptat al faraonului Tutankhamon, vândut la licitație  jpeg

Un portret sculptat al faraonului Tutankhamon, vândut la licitație

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 23 iulie 2019

Un portret sculptat care îl reprezintă pe faraonul Tutankhamon a fost vândut la licitație la Londra, în pofida opoziției exprimate de autoritățile din Cairo, care au solicitat anularea vânzării și restituirea acestei opere de artă statului egiptean, informează AFP. 

Portretul a fost cumpărat cu suma de 5,3 milioane de euro. Lucrarea, un cap sculptat în cuarțit brun, are o vechime de peste 3.000 de ani și o înălțime de 28,5 centimetri. Ea îl înfățișează pe zeul Amon sub trăsăturile faraonului Tutankhamon și reprezintă „o modalitate de a-l pune pe suveran la același nivel cu zeii”, potrivit reprezentanților casei de licitații Christie’s.

Licitația a declanșat nemulțumirea profundă a autorităților de la Cairo, care au cerut casei Christie’s, în luna iunie, să renunțe la vânzarea piesei. Guvernul egiptean a cerut, de asemenea, „stoparea vânzării tuturor celorlalte piese egiptene în cadrul licitației organizate de Christie’s”, subliniind „importanța pe care o are obținerea tuturor certificatelor de achiziție” aferente acestor obiecte.

Zahi Hawass, arheolog și fost ministru al Antichităților Egiptene, a explicat că opera de artă „a părăsit Egiptul în anii 1970, pentru că în epocă și alte obiecte vechi, de aceeași natură, au fost furate din templul din Karnak”.

Lotul propus la licitație a fost cumpărat în 1985 de Heinz Herzer, un comerciant de artă din München. Anterior, sculptura s-a aflat în colecția lui Joseph Messina, un austriac care a cumpărat-o în perioada 1973-1974 de la prințul Wilhelm von Thurn un Taxis, care se afla în posesia ei, din câte se pare, din anii 1960.

Acest articol a fost publicat în numărul 210 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 iulie – 14 august 2019, și în format digital pe paydemic.com.

Historia nr 210 jpg jpeg