Mărturii despre torţionarul Constantin Istrate şi puşcăria de la Gherla jpeg

Un nou nume în dosarul torționarilor: Constantin Teodor Istrate, „unul din marii criminali ai puşcăriei” de la Gherla

📁 Comunismul in România
🗓️ 8 iulie 2014

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a făcut public  cel de-al cincilea nume din lista celor 35 de persoane suspectate de comiterea unor crime şi abuzuri politice în timpul regimului comunist. Este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuți și cruzi ofițeri din sistemul penitenciar comunist. Acesta a recurs la torturi şi pedepse brutale, fiind responsabil și de aplicarea unui regim de detenție care a dus la decesul a peste 200 de deţinuţi politici. Pe numele lui IICCMER se va depune la Parchetul General o sesizare penală.

Este vorba de Constantin Teodor Istrate, care a deţinut funcţii de conducere în Penitenciarul Gherla, începând prin a fi comandant de pluton (oct. 1954 – 1956), apoi ajutor de serviciu al comandantului şi locţiitor comandant pentru spate (1956 – iun. 1957), locţiitor comandant pentru pază şi regim (1957 – dec. 1958 şi 1 mart. 1959 – 1961), comandant (dec. 1958 – 1 mart. 1959).

Constantin Teodor Istrate este cel de-al patrulea torţionar pe numele căruia IICCMER a depus plângere penală la Parchet. Primul este Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, trimis deja în judecată. Al doilea este Ion Ficior, fost comandant al lagărului de la Periprava, acuzat şi el oficial de genocid. Al treilea este Florian Cormoş, cel care a condus-începând cu decembrie 1952-, timp de patru luni, lagărul Columbia de la Cernavodă, perioadă în care au murit aici cel puţin 115 deţinuţi politici.

Mai multe informații pe gândul.info