Un mormânt din secolul X a fost descoperit din întâmplare la Făcăeni, Slobozia jpeg

Un mormânt din secolul X a fost descoperit din întâmplare la Făcăeni, Slobozia

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Mihai Iosif
🗓️ 2 iunie 2011

Au mai fost scoase la lumină o oală de lut ars, conică, de culoare neagră, intactă. În urma consultării specialiştilor din cadrul Muzeului Judeţean Ialomiţa, s-a stabilit că este vorba despre un mormânt ce datează din secolul X d.H., iar oala de lut are o valoare istorică şi arheologică deosebită, deoarece a fost scoasă de poliţişti intactă din sol.

În timp ce săpa o hazna, un bărbat de 45 de ani, din comuna Făcăeni, a descoperit, în groapa pe care o săpa în curte, un schelet vechi de peste 1.000 de ani. În momentul când osemintele au ieșit la iveală, bărbatul s-a speriat, crezând că este vorba de o crimă mai veche, și a alertat, de urgență, Poliția.Vechi de un mileniuCriminaliștii sosiți la fața locului au descoperit mai multe vase de lut în preajma scheletului și au ajuns la concluzia că este vorba de o descoperire arheologică, fiind chemați specialiștii Muzeului Județean de Istorie Ialomița. „În timp ce săpa o hazna în curte, a descoperit oasele și s-a speriat foarte tare. A sunat la Poliție, iar noi am trimis un specialist criminalist, care a scos la suprafață osemintele și o oală de lut. În acel moment, a fost chemat și un reprezentant al Muzeului de Istorie, care a precizat că este vorba de un mormânt din secolul X al erei noastre“, spune inspectorul Andreea Dănilă, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Ialomița.

Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie afirmă că descoperirea este una de mare valoare pentru patrimonial arheologic ialomițean. „Este o descoperire impresionantă atât prin prisma vechimii mormântului, dar și a faptului că în zona Făcăeni nu am mai întâlnit asfel de descoperiri. Este un mormânt de inhumație, din secolul X, care aparține culturii Dridu. Vasul descoperit la picioarele scheletului este unul de ofrandă, care fusese, probabil, plin de lichide“, spune Florin Vlad, directorul Muzeului Județean de Istorie Ialomița.

image

Arheologii ialomițeni vor merge, în zilele următoare, în curtea localnicului din Făcăeni, carea a descoperit mormântul, pentru a extinde cercetările. „Vom cere acordul proprietarului pentru a continua săpăturile în zonă, pentru că este posibil ca acolo să fie un cimitir“, spune Florin Vlad.

image