Un manuscris de Mark Twain, vândut pentru 242 500 de dolari jpeg

Un manuscris de Mark Twain, vândut pentru 242.500 de dolari

📁 Istorie Modernă Universală
Autor: Redacția
🗓️ 18 iunie 2010

Un manuscris al scriitorului Mark Twain dedicat memoriei fiicei sale Olivia, decedată la vârsta de 24 de ani din cauza unei meningite, a fost vândut, joi, la o licitaţie în New York pentru suma de 242.500 de dolari, informează Reuters.

Manuscrisul "A Family Sketch", rămas nepublicat, conţine 64 de pagini şi a fost redactat de Mark Twain în 1896-1897, în memoria fiicei sale Olivia Susy Clemens, care l-a inspirat în scrierea unora dintre povestiri şi care este autoarea unei biografii a tatălui ei.

Documentul relatează o serie de aspecte din copilăria scriitorului şi este considerat drept "capitolul lipsă" din autobiografia acestuia.

Manuscrisul avea un preţ estimat între 120.000 de dolari şi 160.000 de dolari, însă preţul de vânzare a întrecut toate aşteptările reprezentanţilor casei Sotheby's. Cumpărătorul este din New York, iar identitatea lui nu a fost dezvăluită.

Manuscrisul a făcut parte dintr-un lot ce a cuprins 200 de scrisori, manuscrise şi fotografii ale autorului cunoscutelor romane "Aventurile lui Huckleberry Finn", "Prinţ şi cerşetor" şi "Aventurile lui Tom Sawyer", ce au fost scoase la licitaţie de casa Sotheby's.

Mark Twain este pseudonimul literar al scriitorului Samuel Langhorne Clemens, decedat în 1910 la vârsta de 74 de ani.

Universitatea Berkeley din California urmează să publice primele trei capitole din autobiografia lui Mark Twain, la sfârşitul acestui an, pentru a comemora 100 de ani de moartea scriitorului.

Mark Twain şi-a petrecut ultimii patru ani din viaţă scriindu-şi biografia, însă a specificat o serie de clauze foarte stricte, cerând ca o parte din textele sale să nu fie publicate înainte de împlinirea a 100 de ani de la moartea sa.