Un capac de toaletă din lemn, vechi de 2000 de ani, descoperit la fortul roman de la Vindolanda jpeg

Un capac de toaletă din lemn, vechi de 2000 de ani, descoperit la fortul roman de la Vindolanda

📁 Antichitate
🗓️ 4 septembrie 2014

Arheologii au descoperit, într-un fort roman din nordul Angliei, un capac de toaletă din lemn vechi de 2000 de ani. Aceasta este singura descoperire de acest fel care a trecut testul timpului.

Capacul de toaletă a fost găsit într-un şanţ noroios, în fortul roman de la Vindolanda, care a fost un post militar important de la nordul frontierei britanice înainte de construirea Zidului lui Hadrian. În mod clar, acesta era folosit de soldaţii staţionaţi aici. Dezafectat, a fost apoi aruncat printre alte gunoaie înainte de începerea construcţiei Zidului lui Hadrian, la începutul celui de-al doilea secol.

„Cunoaştem multe lucruri despre toaletele romane din săpăturile anterioare din cadrul sitului şi din întreaga lume romană, care au inclus numeroase latrine romane fabuloase, dar niciodată nu am avut plăcerea să vedem un scaun din lemn perfect conservat”;spune Andrew Birley, director de săpături la Vindolanda.

Scaunul de lemn a fost perfect conservat în mediul anaerob, lipsit de oxigen de la Vindolanda. „Este confecţionat dintr-o bucată de lemn foarte bine lucrată şi pare destul de confortabil”, spune Birley.

Într-adevăr, date fiind temperaturile reduse din zonă, lemnul este un material mult mai indicat pentru construirea unui astfel de obiect decât binecunoscutele scaune romane din marmură sau piatră.

„Acum trebuie să găsim şi toaleta la care era ataşat, căci toaletele romane sunt locuri fascinante pentru săpături – canalizările lor conţin, adesea, artefacte uimitoare”, adaugă Birley.

În latrinele de la Vindolanda au fost descoperite şi o cizmă de copil, monede, un medalion de logodnă şi o lampă de bronz.

Situl de la Vindolanda, excavat de zeci de ani de familia Birley, a dat numeroase artefacte, variind de la pantofi purtaţi, la şosete şi bijuterii, monede de aur, dar şi obiecte unice, precum un pahar al unui gladiator. Totuşi, cele mai importante descoperiri de la Vindolanda sunt 400 de tablete de scris din lemn pe care sunt inscripţionate corespondenţe oficiale şi private. De mărimea unei cărţi poştale moderne, acestea sunt cele mai vechi documente scrise de mână descoperite în Marea Britanie şi oferă o perspectivă unică asupra vieţii în fortul roman.

Odată ce îngrijirea capacului de lemn este completă – proces ce poate dura până la 18 luni – artefactul va fi expus la Muzeul Armatei Romane de la Vindolanda, localizat în apropiere de satul Bardon Mill.