Ultimul drum al regelui  Ceremonia de pe aeroportul din Elveţia jpeg

Ultimul drum al regelui. Ceremonia de pe aeroportul din Elveţia

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 13 decembrie 2017

Ioan-Luca Vlad, consilierul juridic al Familiei Regale a României, care s-a ocupat de formalităţile juridice pentru aducerea sicriului Majestăţii Sale Defuncte Regele în Ţară, descrie momentul plecării de pe Aeroportul Internaţional Geneva în dimineaţa zilei de miercuri, 13 decembrie 2017:

„Dimineata extrem de rece pe Aeroportul International Geneva. O dimineata cu totul neobisnuita. Deoarece autoritatile elvetiene nu au permis transmisia live de pe pista, rezum mai jos cele intamplate: 

Cortegiul funerar, deschis de masina funerara, urmata de masinile ASR Principesei Elena, Principesei Sofia si domnului Alexander Nixon, alaturi de colaboratorii Casei MS Regelui (doamna Constanta Iorga, ultima sa secretara executiva; domnisoara Ada Lungu si cu mine), precum si IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, si ofiterul SPP care a avut in paza trupul neinsufletit al Majestatii Sale pana astazi, a intrat pe pista aeroportului Geneva la ora 05:00 (ora locala). 

Pe pista, se aflau pentru intampinare avionul militar, tip C-27J Spartan, al Fortelor Aeriene Romane (Pilot Comandant, Comandor Ion Staiculescu), reprezentantul Guvernului Romaniei (dl Secretar de Stat Victor Opaschi) si al MApN (General Locotenent Laurian Anastasof), o Garda de Onoare formata din 11 militari din Regimentul 30 Garda, o delegatie din partea Guvernului Cantonului Geneva, precum si delegatii din partea Ambasadei, respectiv Misiunii Romaniei. 

Ceremonia a inceput cu intonarea imnurilor roman si elvetian, Garda de Onoare imbarcand sicriul, purtand deasupra Stindardul Regal. Delegatia s-a imbarcat ultima. La ora 6:00 are loc decolarea, pentru ca la 11:00 ora Romaniei sa aterizam pe aeroportul Henri Coanda. 

Sunt profund emotionat de momentul aterizarii. Din 5 decembrie si pana astazi, am fost aproape mereu (mai putin luni si marti, cand m-am deplasat in mai multe localitati pentru formalitati administrative) alaturi de Majestatea Sa pe ultimul sau drum din Exil spre casa. Odata ce aterizam la Bucuresti, colegii mei din personalul Familiei Regale, alaturi de colaboratori si voluntari care si-au oferit sprijinul benevol, dar si toti cei implicati in angrenajul Funeraliilor Nationale din partea institutiilor de stat, vor duce mai departe aceasta misiune. 

Din momentul aterizarii la Bucuresti, Regele, in a carui lumina am stat, devine pe veci una cu Tara.”