Ultima moară de apă din Galaţi, furată pe bucăţi jpeg

Ultima moară de apă din Galaţi, furată pe bucăţi

📁 Patrimoniu
Autor: Corina Misăilă
🗓️ 9 februarie 2011

Moara de apă din comuna Brăhăşeşti este înscrisă în lista monumentelor istorice şi datează din secolul al XIX-leaÎn acest moment, moara se află într-o stare jalnică. Direcţia pentru Cultură solicită restaurarea sa într-un spaţiu care poate fi valorificat din punct de vedere turistic.

În nordul judeţului Galaţi, la marginea satului Brăhăşeşti, la sud de pârâul Hanului,   este o moară de apă ce datează din secolul al XIX-lea. Moara aparţine unui localnic pe nume Constantin Bunescu, în vârstă de 65 de ani, moştenitorul celui sub comanda căruia a fost construită. 

Monument istoric unicat

După cum am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi (DJCPNG),   moara de apă de la Brăhăşeşti aparţine celor mai simple şi vechi tipuri de mori de apă, cu sistemul funcţional acţionând "prin cădere", azi exemplu rar întâlnit la instalaţiile de tehnică populară.

image

Roata hidraulică era pusă în mişcare de rotaţie de către curentul de apă al pârâului Hanului.

„Odată cu roata se rotea şi axul acesteia care prin curelele de transmisie punea în mişcare mecanismele de măcinare constituite din pietre de moară  şi cele ale sitelor care,   prin cernere, separa faina de tărâţe. În partea superioară a instalaţiei, se introducea grâul sau porumbul în zona de măcinat, iar prin partea inferioară se obţineau făina şi tărâţele”, povesteşte Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură.

image

În momentul de faţă, moara de apă nu mai este funcţională şi a fost transformată în magazie de către proprietar. „În urmă cu doi ani, am constatat că roata hidraulică fusese furată. Pietrele de moară, întregi, servesc ca pavaj în curtea proprietarului. Din fericire, mecanismul din lemn, din interiorul morii, astăzi bijuterie a instalaţiilor tehnice tradiţionale, rezistă încă timpului”, ne-a spus Marius Mitrof.

image

Întrucât această moară de apă constituie un unicat, se impune restaurarea şi conservarea ei într-un spaţiu care poate fi valorificat din punct de vedere expoziţional şi turistic.

Moara poate fi salvată!

image

Monumentul istoric ar putea fi mutat după obţinerea avizului de specialitate al DJCPN Galaţi, aşa cum prevede Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice.

„Noi am atenţionat Primăria comunei Brăhăşeşti asupra importanţei monumentului istoric şi, chiar dacă nu se află în proprietatea sa, are obligaţia de a-l semnaliza şi marca, deoarece este foarte greu de identificat”, susţine Mitrof.