Tupeu maxim al demnitarilor de la Kiev: Ucraina acuză Ungaria și România de manipulare jpeg

Tupeu maxim al demnitarilor de la Kiev: Ucraina acuză Ungaria și România de manipulare

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 27 septembrie 2017

Protestele României, Ungariei, dar și ale altor state la adresa legii învâțământului din Ucraina, care limitează drepturile minorităților naționale din această țară de a studia în propria limbă, îi lasă reci pe demnitarii de la Kiev. Mai mult, au trecut la contraatac în timp ce continuă politica de stat pentru asimilarea românilor din Bucovina, Basarabia de sud si Maramureș.

„Expertiza Consiliului Europei ar trebui să ridice acele pretenţii, care, în opinia mea, sunt inventate şi sunt prea emoţionale la partenerii noştri din Ungaria și alte state”, a declarat viceprim-ministru al Ucrainei pentru integrare europeană şi euro-atlantică, Ivanna Klimpuş-Ţinţadze – transmite BucPress.

“Mă bucur foarte mult că Președintele a semnat Legea educaţiei. Aș dori să văd mult mai puține emoții din partea partenerilor și a colegilor noștri din diferite țări, mai întâi de toate, celor de lângă frontieră (statelor vecine din UE – n.n.), precum și a manipulării informaţiilor pe motiv că, iată, la noi sunt încălcate drepturile minorităţilor naţionale”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean pentru integrare europeană şi euro-atlantică. 

Ivanna Klimpuş-Ţinţadze a subliniat: “Vecinii noștri sunt interesați doar de un singur articol din această lege – art.7 referitor la limba de predare în şcoli”. Potrivti viceprim-ministrului ucrainean, respectivul articol facilitează accesul minorităţilor naţionale la învăţarea limbii de stat. 

“Acestea sunt oportunități suplimentare pentru reprezentanții minorităților naționale să-şi realizeze o carieră în Ucraina”, a subliniat viceprim-ministrul ucrainean.  

„Sunt ferm convinsă că expertiza Consiliului Europei a articolului referitor la limba de predare şi informaţia oferită de noi cu privire la mecanismul de realizare a Legii educaţiei, ar trebui să ridice acele pretenţii, care, în opinia mea, sunt inventate şi sunt prea emoţionale la partenerii noştri din Ungaria și alte state”, a declarat viceprim-ministru al Ucrainei pentru integrare europeană şi euro-atlantică, Ivanna Klimpuş-Ţinţadze.