Trusă de jucării geto dace expuse la Muzeul Judeţean din Buzău jpeg

Trusă de jucării geto-dace expuse la Muzeul Judeţean din Buzău

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 18 februarie 2016

O trusă care conţine jucării geto-dace pentru copii, ce datează din secolul I î.Hr., din timpul lui Burebista, a fost decoperită în zona Pietroasele, Dealul Mare Istriţa şi va fi expusă în curând la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău.

Cele şase jucării sunt confecţionate din lut şi au dimensiuni foarte mici. Conform specialiştilor, jucăriile imită obiectele de uz casnic din gospodăriile geto-dace. Trusa era alcătuită din:un mini pahar, două ceşti pentru opaiţ folosite pentru iluminat, o călcătoare pentru piei, o greutate folosită la războiul de ţesut, şi o fusaiolă, obiect component al fusului.

În apropierea jucăriilor a fost descoperit şi un vas-biberon. „Obiectul confecţionat din lut cu o vechime de peste 5.000 de ani a fost găsit în satul preistoric de la Gruiu Dării şi face parte, după toate probabilităţile, tot din lumea copilăriei. Nu excludem posibilitatea ca, în ciuda dimensiunilor sale liliputane, să fi fost folosit şi pentru practici magico-religioase sau pentru operaţiuni de măsurare”, a subliniat directorul Muzeului Judeţean de Istorie Buzău, arheologul Laurenţiu Grigoraş.