Tron vechi de 5000 de ani a fost descoperit în Turcia jpeg

Tron vechi de 5000 de ani a fost descoperit în Turcia

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 21 septembrie 2015

Ruinele unui tron de peste 5.000 de ani, realizat din chirpici, a fost descoperit în timpul săpăturilor arheologice din Turcia. Acesta ne poate dezvălui originile sistemului statal şi a unui conducător ales.

Descoperită în Aslantepe, în provicia estică Malatya, structura este formată dintr-o platformă, ridicată pe trei trepte deasupra podelei. Pe platformă au fost găsite bucăţi de lemn ars, specialiştii de la  Universitatea din Roma, La Sapienza, considerând că sunt rămăşiţele unui tron sau unui scaun.

În privinţa sitului, arheologii îl datează  în mileniul 4 î.Hr, probabil perioada 3350-3100 î.Hr. Fiind format din două temple, camere de depozitare, o curte interioară, alte încăperi conectate între ele, şi o intrare mare, cu coridor, nu există îndoială că acesta este un palat neolitic. S-au găsit elemente de decorare florale şi geometrice, realizate cu roşu şi negru.

5000 year old throne turkey king 1 0 jpg jpeg

Tronul a fost aşezat într-o încăpere ce dă în curtea interioară. Specialiştii au analizat poziţionarea acestui, şi dat fiind faptul că încăperea nu era adiacentă unui templu, ci făcea parte din inima palatului, se poate considera că în acea perioadă se conturaseră destul de bine, separat, religia şi politica. Cu alte cuvinte, un sistem de guvernare independent era posibil în acea zonă. De asemenea, au mai fost găsite încă două astfel de platforme la baza tronului, mai mici în înălţime, locuri unde se presupune că stăteau sfătuitorii regelui.

Sursa:news.discovery.com