Toto și surorile lui – un documentar despre cum arată lumea copilăriei în alte circumstanțe jpeg

Toto și surorile lui – un documentar despre cum arată lumea copilăriei în alte circumstanțe

📁 Recomandări de film
🗓️ 16 decembrie 2014

HBO Europe și Strada Film, în coproducție cu Alexander Nanau Production și regizat de Alexander Nanau, vă prezintă un documentar pe cât de tulburător pe atât de special-Toto și surorile lui.Filmul  va avea premiera la HBO pe 18 decembrie, de la ora 20:00.

Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri).

Fiecare dintre cele trei personaje importante ale peliculei, deși nu depășesc vârsta majoratului au povești cutremurătoare care dau de gândit și oamenilor trecuți deja prin viață.

Totoavea 6 ani când mama lui a fost arestată. De atunci a trăit printre unchii lui dependenți de droguri și a supraviețuit alunecând adesea în fantezie și în visare și mâncând resturi sau ceea ce îi dădeau uneori vecinii. Nu a fost la școală, dar de la vârsta de 9 ani a mers la clubul de educație alternativă de la școala din cartier. Acest loc a devenit noua lui casă. În doar un an a învățat să citească și să scrie și și-a descoperit pasiunea:dansul. Muncește din greu și, pe măsură ce timpul trece, învață să trăiască pe cont propriu, cu ajutorul surorii lui mai mari, Andreea. Cea mai mare provocare a lui este să reușească să se afirme pe scena dansului profesionist ducându-se la o competiție internațională de hip-hop. După ce eliberarea mamei lor din închisoare a fost amânată de câteva ori, Toto și surorile lui și-au dat seama că trebuie să învețe să se descurce singuri. Încet, încet, Toto și-a pierdut speranța că mama lui va mai veni să-l salveze. 

 Andreea(14 ani) este o luptătoare. La început încearcă să stea departe de casă și de drogurile din apartamentul lor și doarme mereu la prietenele ei. Fiind analfabetă și fără nicio preocupare, își petrece câteodată timpul la clubul de educație alternativă unde încearcă să învețe să citească și să scrie. Își documentează viața cu ajutorul unei camere video mici pe care a luat-o de la cursurile de film organizate la club. Se îngrijește tot timpul de aspectul său și își iubește prietenii. Când eliberarea mamei ei este amânată, își dă seama că trebuie să facă ceva pentru a supraviețui fără ea și se hotărăște să se ocupe de situație. Deși are doar 14 ani, reușește să aibă grijă de fratele ei mai mic și încearcă să o salveze pe Ana, sora ei mai mare, de viața sa tumultuoasă.

Anaare 17 ani. De când mama ei a fost încarcerată (când ea avea 13 ani), a trăit cu frații ei și cu unchii dependenți de droguri de la care a învățat cum să se drogheze. Sfidând constant autoritatea, Ana este o fată dificilă, este temperamentală și își iubește mama. Face mereu ceea ce vrea, câteodată chiar cu prețul propriei libertăți. Încearcă pentru scurt timp să aibă grijă de casă și uneori face trafic cu mici cantități de droguri. Nu încetează niciodată să spere că mama ei se va întoarce și le va salva familia.

O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto și surorile lui este un documentar observațional de lung metraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.

”Întrebările cine suntem și cum ne alegem modelele în viață atunci când suntem copii sunt probleme centrale pentru mine în acest film”, a declarat regizorul Alexander Nanau.”După 9 luni de cercetări, m-am hotarât să spun povestea lui Toto și a surorilor lui, o poveste despre dificultățile pe care le îndură copiii de diferite vârste care cresc fără mamă, într-un mediu dominat de sărăcie, violență și droguri, dar care găsesc puterea să vadă frumusețea și bogăția vieții dincolo de orice. Povestea lor este o metaforă care poate fi aplicată multor copii ale căror destine par deja hotărâte la un moment dat în viețile lor. Punctul central al documentarului îl reprezintă dezvoltarea vieților celor trei copii de diferite vârste de-a lungul unui an. Fie că este vorba de viața lor din ghetou, străduința de la clubul copiilor, mersul la școală, vizita făcută mamei lor la închisoare, prezența la proces sau certurile cu unchii lor, fiecare o așteaptă pe mamă într-un fel sau altul”, a mai spus regizorul.

Premiera internațională de la Festivalul de Film de la San Sebastian a fost urmata de numeroase selectii si premii in festivalurile de film renumite din toata lumea.

Filmul a câștigat premiul The 10th Zurich Film Festival’s Golden Eye for Best International Documentary Film. După premiul de la Zurich, Totoși surorile luia primit premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 30-a ediție a Festivalului de la Varșovia.

Juriul Festivalului Internațional de Film Documentar Jihlava i-a acordat premiul Silver Eye pentru cel mai bun documentar de lung metraj, iar în cadrul festivalului DOK Leipzig, Totoși surorile luia câștigat două premii, The Prize of the Ecumenical Jury, The Prize of the Trade Union Verdi, precum și Honorary Mention de la juriul principal.

În urmă cu doar câteva zile, la Festival dei Popoli, festivalul de film documentar de la Florența, filmul a primit premiul publicului.

Toto și surorile luiva avea premiera la HBO România joi, 18 decembrie, de la ora 20:00. Filmul va fi disponibil și pe HBO GO.