Torţionarul Ion Ficior a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni împotriva umanităţii jpeg

Torţionarul Ion Ficior a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni împotriva umanităţii

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 29 martie 2017

Torționarul Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru infracţiuni contra umanităţii, decizia fiind definitivă. Magistrații au respins apelul făcut de torționar și au menținut condamnarea dată de către Curtea de Apel București.

De asemenea, Ion Ficior trebuie să plătească și despăgubiri supraviețuitorilor pe care i-a spus la tratamente rele pe vremea când era comandat al Coloniei de muncă Periprava.

Torţionarul a fost trimis în judecată în octombrie 2014, fiind acuzat de procurorii de la Parchetul General că, în perioada 1958 - 1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, în urma căruia au murit 103 persoane.

"Ion Ficior a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a deţinuţilor politici. În perioada enunţată au fost înregistrate 103 decese în rândul deţinuţilor politici, ca urmare a unor acţiuni ce depăşesc cadrul legal, respectiv lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi", au declarat procurorii.