Tezaur medieval, îngropat înainte de invaziile mongole, descoperit în Rusia | VIDEO jpeg

Tezaur medieval, îngropat înainte de invaziile mongole, descoperit în Rusia | VIDEO

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 3 septembrie 2021

O echipă de arheologi din Rusia a descoperit un tezaur spectaculos, format din obiecte din argint, în apropierea orașului Reazan, situat la circa 225 de kilometri sud-est de Moscova. 

Vechiul Reazan, capitala fortificată a unui cnezat rus situată la circa 50 de kilometri depărtare de orașul modern, este o zonă în care au fost ascunse mai multe astfel de tezaure pentru a nu fi prădate de invadatorii mongoli, care au distrus orașul în anul 1237. Însă, acest tezaur se pare că ar fi fost îngropat cu cel puțin un secol înainte ca mongolii să invadeze Rusia.

Conform arheologilor, rușii bogați din Reazan și-au îngropat comorile în timpul asediului, pentru a nu cădea în mâinile mongolilor. În regiune au fost descoperite 12 astfel de tezaure, printre care și celebrul Tezaur din Vechiul Reazan - o colecție de bijuterii regale ce au fost descoperite întâmplător în secolul al XIX-lea și care se află în prezent expuse într-o catedrală din apropiere.

Tezaurul a fost descoperit în malul împădurit al unei râpe, la câteva sute de metri distanță de două mici așezări medievale. Arheologii au descoperit și rămășițele unui container cilindric realizat probabil din coajă de mesteacăn, în care a fost depozitat inițial tezaurul, conform unui comunicat al Academiei ruse de Științe, citat de Agerpres.

Tezaurul include 14 brățări ornate, șapte inele și opt „grivne pentru gât” - un tip de pandantiv ce se purta în jurul gâtului și de la care provine denumirea monedei oficiale ucrainene din ziua de azi - „grivna”. Greutatea tezaurului este de 2,1 kilograme.

„Acest tezaur este în mod clar mai vechi decât Tezaurul din Vechiul Reazan și include bijuterii create prin tehnici mai simple și în modalități mai arhaice", conform comunicatului Academiei ruse.

Foto: archaeolog.ru