Teroristul Carlos, primul critic al filmului făcut după viaţa sa jpeg

Teroristul Carlos, primul critic al filmului făcut după viaţa sa

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 20 mai 2010

În numele strămoşilor lor comuni din Venezuela, teroristul Carlos i-a scris actorului Edgar Ramirez, care a jucat rolul său într-un film prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, denunţând pelicula pentru "propagandă contrarevoluţionară" şi "imperialism decadent".

"Un conchistador care purta numele de Ramirez a fost strămoşul nostru comun", i-a scris actorului Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos, în vârstă de 60 de ani, într-un mesaj redactat în limba franceză, la Poissy, localitatea din apropiere de Paris unde este încarcerat. Scrisoarea a fost transmisă agenţiei de presă AFP de către Isabelle Coutant-Peyre, avocata şi soţia lui Carlos, condamnat la închisoare pe viaţă.

"De ce, Edgar, accepţi să «travesteşti» adevărul istoric? De ce te pretezi unei astfel de propagande contrarevoluţionare, defăimându-l astfel pe cel mai cunoscut Ramirez?", îl întreabă teroristul Carlos pe actorul Edgar.

"Să nu permiţi gloriei efemere de la Hollywood să ţi se urce la cap", îl sfătuieşte Carlos, care a declarat că el a fost mereu "drept şi intransigent" şi că "a refuzat întotdeauna să se «vândă» imperialismului decadent".

Referindu-se la filmul Carlos, în regia lui Olivier Assayas, prezentat miercuri la Cannes (12-23 mai), Carlos a criticat, săptămâna trecută, "falsificarea istoriei" şi imaginile ridicole din acest lungmetraj.

Avocatul său denunţă o "atingere adusă prezumţiei de nevinovăţie". Isabelle Coutant-Peyre deplânge, totodată, faptul că autorii şi producătorii filmului nu l-au consultat pe Carlos şi că nu îi permit acestuia "să profite de această mană financiară".

"Dacă nu ar fi existat Carlos, acest film nu ar fi existat", a adăugat Isabelle Coutant-Peyre.

Carlos a încercat să blocheze în justiţie producerea acestui film, încă din momentul în care a aflat de intenţia regizorului Olivier Assayas de a se ocupa de acest proiect, prezentat şi sub forma unei mini-serii de televiziune care a debutat în seara de miercuri, în Franţa, pe postul de televiziune Canal+.

Isabelle Coutant-Peyre a încercat să blocheze lansarea lungmetrajului deoarece soţul ei nu a fost consultat de producători şi pentru că lui Carlos nu i-a fost oferit dreptul de a se opune în avans. Tribunalul francez a respins această solicitare, afirmând că orice cineast are dreptul de a se exprima în mod liber în operele sale.

Isabelle Coutant-Peyre s-a plâns, totodată, de faptul că filmul Carlos încalcă dreptul soţului ei de a beneficia de un proces corect, deoarece anumite scene din film prezintă atacurile teroriste produse în Franţa la începutul anilor '80, iar Ramirez Sanchez încă nu a fost judecat pentru aceste acte teroriste în timpul cărora au murit 11 persoane.

În vârstă de 60 de ani, Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos, a fost capturat în 1994 la Khartoum (Sudan) de membrii serviciilor secrete franceze şi apoi condamnat în 1997 la închisoare pe viaţă pentru asasinarea în 1975 la Paris a doi membri ai contraspionajului francez şi a unui informator.

În octombrie 2008, Curtea de Apel din Paris a confirmat trimiterea lui Carlos în faţa unei instanţe speciale pentru o serie de atentate comise în Franţa în 1982 şi 1983.